Korplag i fokus: Hoyzer Girlz

Av Carlis Fridlund den 04 oktober 2011
Kategorier: Fotboll, Lagsport

 
Hårdföra backklippan Anneli Lindgren är som ett skavsår på motståndarnas anfallare, peppar lagkamraterna, glidtacklar och vinner boll. Som lagkapten i Hoyzer Girlz är hon en av hundratals tjejer i Stockholmstrakten som en gång i veckan kavlar upp strumporna över benskydden och ger allt och lite till på fotbollsplanen.
- Vi gör det här för att det är kul, men när man väl spelar match är det på allvar. Det är ju roligare att vinna än förlora, säger Anneli med ett skratt.

Laget formades ur ett uppdämt behov bland tjejer som hängde och tränade med herrlaget Hoyzer Boyz. Man ville liksom killarna ha något att samlas kring, en kombination av det idrottsliga och sociala, men på egna villkor. Responsen lät inte vänta på sig; snart var man ett starkt gäng som betonade inställning framför fotbollskunnande och i år gör Hoyzer Girlz sin fjärde säsong i Korpens seriesystem. Att fotbollen skapar glädje och vänskapsband vittnar mittfältaren Anna Santesson om:
- Lagkamraterna är fantastiska! Det är hjärtat på rätt ställe och mycket kämpartakter. Alla kan känna sig välkomna i Hoyzer, oavsett om du har spelat fotboll på hög nivå eller var den som alltid blev vald sist på gympan.
Lagets målvakt Lollo Jonsson håller med:
- Vi är ett lag som består lika mycket av vänskaplig respekt och skratt som det gör av fotboll. Vi spelar hårt mot de hårda medan mjukisarna får leva med skammen med att gråta hos domaren. Ingen av oss är rädd för att få lite grus under naglarna.

Utomhussäsongen lider dock mot sitt slut, men i Hoyzer Girlz är man fast beslutna om att avrunda på bästa möjliga vis. På ett höstigt och vindpinat Kärrtorp ställs man denna afton mot The Balls, som fortfarande har en liten chans att gå om Hoyzer Girlz i seriens slutspurt. Men det är de gultröjade Hoyzertjejerna som tar tag i taktpinnen tämligen omgående och i den kraftiga motvinden skapar ett visst tryck mot motståndarmålet. Spelövertaget utmynnar dock inte i några mål, men känslan i halvtid är ändå att det borde lossna för Hoyzer.

 

Säsongen började annars tungt för Hoyzer Girlz. Just oförmågan att göra mål plågade laget ända in i sjätte omgången, där man äntligen tog sin första seger. Så långt hade tjejerna bara gjort ett enda mål och låg sist i serien med två inspelade poäng. Därefter släppte krampen fullständigt och man har åtta segrar på en raka av nio matcher och en god chans att knipa en andraplacering bakom seriesuveränen Andrea Doria Damer.


Emilie behövde en halvlek för att skjuta in sig

Ikväll saknas dock främste målskytten Anna Fernlund, som innan en trist knäskada legat bakom de flesta strutar laget mäktat med. Men det märks att Hoyzer Girlz är inne i ett stim av självförtroende, vilket också präglar inledningen av andra halvlek. Emilie Dawrin och Sofia Mukka har varsitt kanonläge där de på egen hand bryter in framför mål, men utan att lyckas få till avsluten.

 

Måljublet låter dock inte vänta på sig. Ett Hoyzeranfall skapar rejäl oreda framför The Balls mål, bollen lösgör sig ur klungan av spelare och når Emilie som distinkt trycker in ledningsmålet. Stor glädje i Hoyzer Girlz, inte minst från Anneli som springer laget runt och delar ut kramar till lagkamraterna. Men motståndarna reser sig efter målet, tar över bollinnehavet och lyckas för första gången etablera längre spelsekvenser på offensiv planhalva, dock utan att ställa Lollo i Hoyzermålet på några svårare prov.

Hoyzer Girlz spelar uppoffrande och närkampsspelet är stundtals tufft utan att för den delen bli fult, även om Helena Malm tittar långt efter en motspelare som ännu en gång gått hårt in på kropp utan att ens titta på bollen. The Balls inser att tiden håller på att rinna ifrån dem och mäktar med en slutforcering, men de gulkläddas defensiv är urstark, samtidigt som motståndarna har förtvivlat svårt att ta avslut i tid då lägena väl uppstår. Hoyzer Girlz kan spela av matchen och då domaren blåser av har man tagit en för toppstriden mycket viktig uddamålsseger.

Kapten Anneli glidtacklar undan bollen framför framstormande motståndare

- Oerhört skönt och extra roligt att få göra mål två matcher i rad också. Vi andra kliver fram nu när vi inte kan förlita oss på att vår ordinarie målskytt Anna ska göra jobbet åt oss, säger matchvinnaren Emilie med ett brett leende. Stämningen är efter matchen hög i den lilla samlade Hoyzertruppen. Man pratar om matchen, tabellen, närkamperna och chanserna, samtidigt som Anneli bjuder laget på kanelbullar.

- Efter en seger i en kul match känns det som att resten av veckan blir mycket roligare. Men idag har jag haft lite svårt att koncentrera mig på jobbet. Det blir ofta så på matchdagar, säger Anneli innan hon och de andra tjejerna beger sig genom höstdunklet mot tunnelbanan.

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN