Zumba – träning genom dans

Av Carlis Fridlund den 16 december 2011
Kategorier: Gruppträning, Zumba

 
- Ett Zumbapass är lite party; festligt och fyllt med glädje, rytmer och dans.
Katrin Östlund introducerades för träningsformen för ett par år sedan och fastnade omedelbart. Idag är hon en av Korpen Stockholms sex instruktörer i Zumba.


Zumba har rötterna i 90-talets Colombia och lär ha uppstått som ett lyckat misstag då aerobicsinstruktören Alberto Perez glömt den musik han normalt använde till sina pass. Istället improviserade han ett nytt dansinspirerat program till sin egen mixblandning av salsa, merengue och annan latinamerikansk musik. Sedan dess har Zumba lockat miljontals utövare över hela världen, men är ett relativt nytt grepp i Sverige. De allra flesta som testar det säger att det är beroendeframkallande vilket gjort att Zumba blivit alltmer populärt också på nordligare breddgrader.

- Först och främst förknippar jag Zumba med glädje och energi. Man blandar olika latinska rytmer med fitness. Många lockas också av den latinamerikanska musiken, som är exotiskt annorlunda och väldigt dansant.
Katrin tycker inte att man ska låta sig avskräckas av att inte ha någon erfarenhet av liknande gruppträning, dans eller aerobics. Tvärtom tycker hon det både är enklare, roligare och mer fritt än många andra träningsformer:
- Zumba är verkligen ett sätt att träna på som passar alla, även de som aldrig provat dans eller gruppgympa. Man kommer hit och skakar loss på ett annorlunda sätt! Jag vill verkligen uppmana alla att testa, för det är så oerhört roligt, väldigt lätt att lära sig och jag låter alla köra sitt eget race, i sitt eget tempo och utan krav på att steg och rörelser ska sitta perfekt. Motionen kommer med som en bonus, för du tränar hela kroppen hela tiden men tänker knappt på det.

- Sedan är det extra roligt att jobba med Korpen Stockholm eftersom vi har en så bra teamkänsla. Jag tycker att det är viktigt att känna gemenskap både med de jag tränar med och med mina kollegor. Det gör jag verkligen på Korpen. Det tilltalar mig också att vi jobbar på att vara tillgängliga för alla och därför har aktiviteter utspridda i hela Stockholm.

Helena Piccolini Danielsson har tränat Zumba tillsammans med sin mamma en gång i veckan i ungefär ett halvår.
- Det är väldigt roligt! Jag älskar latinamerikansk musik och hade hört så mycket positivt om Zumba. Så vi testade och tyckte det var jättekul. Sedan letade jag runt efter kurser och hittade till sist den här på Korpen, som både är bra och väldigt billig. Träningspassen är liksom uppdelade i intervaller med olika tempo, samtidigt du får lära dig lite om de olika latinska musik- och dansstilarna.

Passet startar. Den omtalade energin och glädjen elektrifierar salen till tonerna av salsa, cumbia, reggaeton och merengue. Katrin leder gruppen med vana danssteg, men även om det ser tajt ut är det framför allt lekfullt och det finns lika många stilar som det finns personer. Det stämmer verkligen att var och en gör det till sitt eget, i sitt eget tempo och tar ut stegen mer eller mindre fritt till rytmerna som flödar genom kroppen. Glädjen smittar av sig och det rycker i benen. Den galna energin, de kaxiga dansstegen och drivet i musiken drar med sig alla i salen. Hur kul det än må vara tar det minsann på krafterna också. Redan efter ett par låtar med frenetisk tempo tar de flesta ett snabbt vattenstopp och pustar ut lite grann.

Katrin uppmuntrar och driver energiskt upp takten ytterligare ett snäpp, men låter samtidigt deltagarna vara med och bestämma tempo, musik och övningar. Stämningen är uppsluppet positiv och leendena många, trots att många är märkbart tröttkörda då passet lider mot sitt slut. Som avslutning dämpas belysningen och man varvar ner med stretching och andningsövningar till lugnare musik. En märkbart nöjd och lagom mör Zumbaklass skingrar sig sakteligen för att möta vinterrusket utanför träningshallen.
- Bra jobbat – vi ses nästa vecka! ropar Katrin efter dem.

Vill du testa Zumba? Läs mer HÄR


 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN