Vinterspecial: Rinkbandy

Av Carlis Fridlund den 14 februari 2012
Kategorier: Lagsport, Rinkbandy


- En kall vinterkväll på Kärrtorp med månsken och blank is känns alltid bra! Domaren Roland Berndts smått poetiska beskrivning stämmer fint in på denna måndagsafton då Korpgluggen begett sig till Kärrtorps idrottsplats för att lära sig om rinkbandy av några som varit med länge i leken.

Roland Berndt har dömt rinkbandy i över ett decennium, men har också en lång karriär som spelare bakom sig.
- Vi startade ett kompisgäng i början av 1970-talet när det vimlade av lag och divisioner. Flera i laget hade spelat hockey som grabbar men slutat i 15-16-årsåldern. Rinkbandy passade bra eftersom vi inte platsade i något hockeylag och heller inte hade tid eller lust att träna så mycket.

Korpen har stått som arrangör för rinkbandy, eller hockeybockey som det kallades förr, sedan 40-talet och en del av de klubblag som bildades då finns ännu kvar. Rinkbandy är lite förenklat bandy på hockeyrink, med fem utespelare i varje lag och ishockeymål, men med den karaktäristiska röda bollen samt regler som närmast härrör från bandy.

Rinkrävarna BW-ISS bevisar att gammal är äldst.

Ett lag som verkligen varit med länge är Team BW-ISS. Här är kärnan, kallad ”Snusbänken”, i 60-årsåldern, ynglingen 36 och äldsta aktiva spelaren 71 år. Laget startade redan 1963 och har vunnit såväl högsta serien som cupen så många gånger att de själva tappat räkningen.
- De flesta av oss ville ha kvar gemenskapen och träningen man fick när man spelade hockey eller bandy i sin ungdom. Då är det här en fantastiskt rolig motionssport! Det är ett ganska snabbt spel utan tacklingar eller slagskott, och snällt mot kroppen så det funkar att hålla igång även högt upp i åldrarna, säger lagledaren Ronny Strömberg.
- Det handlar fortfarande bara om att ha skoj. På så vis har egentligen väldigt lite förändrats genom åren. Vi har byggt upp en stor kamratskap i gruppen och tycker fortfarande att det är kul att gå upp i svinottan två dagar i veckan för att träna eller leka på rink. 

Nu ska man inte lockas till att tro att rinkrävarna i Team BW-ISS är representativa för utövarna i rinkbandy. Det sker en kontinuerlig föryngring inom sporten och de flesta andra lagen i divisionen består av spelare i 20-årsåldern. 
- Förra veckan ställde vi ett lag på isen där ingen var yngre än 61 och motståndarna EMM bestod av spelare i sena tonåren.
BW-ISS vann till slut matchen, men Ronny tycker ändå att höjdpunkten var när en EMM-spelare som knappt kunde stå på skridskorna lyckades göra mål. Den oförställda glädjen är något som fortfarande värmer och motiverar, även härdade veteraner som BW-ISS.
Seriejumbon EMM är förmodligen både yngst och de gladaste när de gör mål.

Domaren Roland vittnar också om behållningen med varierande ålder och nivå:
- Rinkbandy attraherar killar och gubbar som vill röra på sig tämligen okomplicerat. Många är före detta hockeyspelare, men ibland kommer renodlade nybörjarlag som kämpar match efter match trots att det kan bli tvåsiffrigt i baken.
Däremot är det svårt att kringgå att rinkbandyn idag mest attraherar män, vilket Roland beklagar. Men det förekommer mixade lag i serierna och Ronny tror att det kommer se annorlunda ut i framtiden:
- Det hade varit kul om fler tjejer var med och det kanske kommer nu när damhockeyn är mer etablerad. Då kanske tjejerna liksom vi väljer att varva ner med rinkbandy.

Nästa vecka avslutas serien med toppmötet mot betydligt yngre konkurrenterna Thermopyle, en match som är direkt avgörande för vilket lag som kniper förstaplatsen och därmed kvalificerar sig för slutspel. BW-ISS står på samma poäng med en match mindre spelad, har allt i egna händer och kan vid poäng i kvällens match mot NT Kyrrpä HC få ett viktigt poängövertag i toppstriden. Domaren hinner nätt och jämnt blåsa igång matchen innan veteranerna har tagit ett järngrepp om händelserna.

De grånade farbröderna tycks genomgå en förvandling när de kliver in på isen; de susar fram med fin klubb- och skridskoteknik, men framför allt är de samspelta som bara ett lag med rutin och erfarenhet kan vara. Trots att Kyrrpäs målvakt står för ett flertal kvalificerade räddningar drar blåklädda BW-ISS snabbt ifrån i målprotokollet mot ett alltmer demoraliserat motstånd. I halvtid leder man med hela 12-0!

Kyrrpäs snabbskrinnande stjärna tar fart mot mål.

Men Kyrrpä tar sig i kragen, samtidigt som en kanske ofrånkomlig bekvämlighet smyger sig in i det ledande laget. De börjar åka skridskor och lyckas reducera, men för varje mål de gör svarar BW-ISS med tre. Slutresultatet 19-2 talar sitt tydliga språk och rinkrävarna har tillskansat sig övertaget inför kommande måndags heta toppmöte. Kyrrpä kan trösta sig med att de har gott om tid på sig att komma upp i den nivå rinkbandyveteranerna i Team BW-ISS har.

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN