I huvudet på en korpdomare

Av Carlis Fridlund den 25 mars 2012
Kategorier: Fotboll, Lagsport

Det är inte bara korpfotbollspelarna som taggar för den annalkande utomhussäsongen. Janne Danielsen ser fram emot sin sjunde säsong som domare i Korpen. Här delar han med sig av sin filosofi, drivkraft och stora kärlek till sporten.

Janne Danielsen har ett genuint fotbollsintresse, följer Djurgården i vått och torrt, har själv spelat sedan barnsben och nådde som högst division 2. Idag jobbar han som försäljningschef, är van att ta snabba beslut, har stor pondus som han delvis härrör från sin tid i kriminalvården. Men framför allt beskriver han sig som social, vilket han menar är hans stora fördel när han dömer fotboll.
- Jag tycker att jag ofta har mycket god stämning på mina matcher. Min drivkraft är att hela tiden prestera och göra perfekta matcher där båda lagen känner sig nöjda. Jag får också väldigt mycket positiv feedback från spelarna. Många kommer fram och tackar och utrycker fraser som "grymt, domarn", eller "Vi ses väl nästa tisdag", vilket ger mig ännu mer energi och motivation.

En viktig del i Jannes arbetssätt på plan är att vara tydlig samt att föra en fortgående dialog med spelarna.
- Jag berättar redan inför första omgången vad jag förväntar mig av lagen och speciellt av lagkaptenerna, vilket brukar vara uppskattat. Hen måste leda laget, vara en god förebild och samarbeta med mig som domare. Jag ger alltid feedback till kapten, saker att tänka på till nästa vecka men även saker som varit bra. Det stärker samarbetet ytterligare och gör det enklare för mig. Tillsammans jobbar vi för en positiv miljö på planen! Jag gillar sportsmanship, att ha respekt för motståndaren och tävla på korpens villkor en gång i veckan. Alla är med och bidrar till en god stämning, så att när matchen är slut tackar man varandra och längtar redan tills nästa vecka då det är en ny match!

Janne Danielsen är noga med att vara nära händelserna på planen

- Jag ställer också höga krav på mig själv och tycker att det är viktigt att visa engagemang! Att komma i tid, vara korrekt klädd och springa mycket under match, så att man inte står i mittcirkeln och gissar om bollen varit i mål eller inte. Det ger respekt hos lagen. Korpen jobbar kontinuerligt med att höja nivån på domarna, vilket jag tycker är jättebra. Utbildning och granskning under matchspel är det som gäller och du kan alltid lära dig något nytt från en utomstående.

Att vara domare kan vara ett utsatt arbete, men Janne ser framför allt korpfotbollens positiva sidor.
- Jag har dömt över tusen matcher i Korpen och bara blivit hotad en gång, just för att en lagkapten inte ville samarbeta utan snarare uppviglade sina spelare mot mig. Matchen bröts med fem min kvar och jag fick dela ut fyra röda kort. Efteråt ångrade laget sitt beteende och drog sig ur serien. Det är ett av ytterst få undantag, för annars tycker jag att det är härligt att träffa så många positiva människor varje vecka där vi har en sak gemensamt - vi älskar fotboll och lagidrott!

Precis som de flesta korpfotbollsspelare har idoler har Janne en förebild inom domarvärlden, i Rune Larsson, som dömde 202 allsvenska matcher under sin karriär. Han är även känd för att ha nickat in (och godkänt) ett mål för AIK mål i en träningsmatch han själv dömde.
- Rune Larsson är en klar förebild för mig och jag har själv haft honom som domare när jag fortfarande spelade fotboll. Han var en stor gotlänning som i mitt tycke höll världsklass. Han blandade pondus, spelsinne, hade alltid god stämning på planen, samt humor och glimten i ögat. Han var ibland nere och dömde i div 3 och 4 bara för att känna på gräsrotsnivån. Jag vill gärna vara Korpens egen Rune Larsson!

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN