Lagfokus: Herrenknecht

Av Carlis Fridlund den 11 juni 2012
Kategorier: Innebandy, Lagsport


Korpgluggen kommer under året att uppmärksamma några av de drygt 1500 lag som deltar i Korpen Stockholms seriespel. Och ni får själva bestämma innehållet! Missa inte möjligheten att berätta om ert lag och samtidigt tävla om den ärevördiga titeln ”Årets Korplag” som tillägnas den bästa presentationen. Först ut är framgångsrika innebandylaget Herrenknecht!

Kuriosa, kuriositet och långsökthet 
Herrenknecht som lag formades under några regniga månader hösten 2010. Avgångsklasserna från Industriell Ekonomi 2005 hade tagit sin examen och som arbetsklimatet ser ut idag hade alla fortsatt sina liv i huvudstaden. Men något saknades: Innebandy! Alternativen som finns stavas SIL, Korpen eller ”riktig” innebandy. SIL är för lag med få spelare och ”riktig” innebandy för gäng med för mycket tid över – därför blev korpspel det självklara valet.

Stommen till dagens lag huserade under studietiden i två olika lag i Linköpings studentserier; Stockholm-Skavsta och Framgång! I och med flytten till Stockholm och anmälningen till Stockholmskorpen slogs en mängd kloka huvuden ihop och dessutom kryddades truppen med ytterligare bekantskaper från folks olika hemorter som också sökt sig till Stockholmstrakten.
Sagt och gjort – tillräckligt många spelare hade hoppat på tåget och laget skulle nu anmälas och ges ett namn, men hur hittar man inspiration som civilingenjör? Är inte allt svart och vitt?

Vid sidan om datorn låg den nyligen utskickade Ny Teknik (Sveriges Ingenjörers medlemstidning) uppvikt med ett reportage om företaget som borrat sig genom Hallandsåsen. Företaget som gjort det omöjliga möjligt, företaget som besegrat alla tvivlare och som på ett kraftfullt sätt sett till att borra sig in i Svenskarnas hjärtan (eller åtminstone Hallänningarnas). Företaget är tyskt och heter Herrenknecht.


Inspirationen till klubbnamnet

Mysteriet kring lagets namn tar inte slut här. I en obotlig tro på det egna laget tar lagledare Carl Johan Dahlberg kontakt med Sebastian Jonsson (f.d. innebandyansvarig) och ställer frågan om en högre startserie inte är möjlig att ordna för att laget helt enkelt är för ”bra” för division 9 (lägsta serien det året). Sebastian gör en anteckning i marginalen och när serien startar har laget redan klättrat tre divisioner – men inte som Herrenknecht utan som Herrenknecht Bra. Laget gjorde skäl för namnet men suffixet valdes dock bort efter att man sprungit hem division 6 vårterminen 2010 och inte vill sticka ut hakan i den kommande serien.

Nästa uppflyttning skulle bli en aning mer kontroversiell och, tydligen, ifrågasatt och omdiskuterad bland andra lag i seriesystemet; lagom till jul 2011 får HK ett samtal från Korpens tävlingsledning (Läs: ”han som fixar och trixar med serierna och cuperna” AKA Mattias Drotz) om de möjligtvis vill överge sin plats i division 4 mot en plats i division 1. Osäkerheten smyger sig på och tankar som; ”Gjorde vi verkligen skäl för ”Bra”-suffixet det året?”, ”Bör vi, kan vi, tänk om…” snurrar och lagledningen ber om en svarsrespit på 4 timmar för att genomföra en sms-enkät.

Enkätsvaren är nästintill enhälliga och laget har därmed tagit steget direkt från division 5 till division 1. Efterspelet kom dock att handla mycket om orättvisa och frångående av turordning. Hur detta verkligen låg till är inte helt klart men det finns uppgifter om att HK inte var de första som fick frågan - däremot var HK de som med störst sannolikhet skulle tacka ja till erbjudandet och därmed var HK också det perfekta ”panikalternativet” när serieläggningen hade en deadline samma dag.

Laget och framgångsfaktorerna
Herrenknecht som lag har sedan starten VT11 byggt sina framgångar på en rad olika faktorer men framförallt så har laget stått framför jaget (även om ett JAG gärna får kliva fram då och då).

1. Han står när de andra faller
Johan Brandt inledde sin innebandykarriär i PSV Wikinger München under sina två studieår i Oberbayern. Under de gångna tre säsongerna har han varit HKs genomgående stabilaste spelare; man vet att om försvarsspelet låser sig så rinner inte resultatet iväg. Johan har sett till att HK fortfarande varit med i många matcher när utespelarna traditionsenligt vaknar 15 minuter in på första matchen.

Johan "Fantomen" Brandt in action

2. En bred trupp orkar mer
Truppen består i dagsläget av 22 spelare. Av dessa 22 spelare ställer HK upp med 10 + målvakt till match och aldrig innebär en kombination spelare att det ställs ett dåligt lag på banan. Alla spelare har på ett eller annat sätt (Juniorer, Seniorer, Korpen, Studentserien, Champions League, Bundesliga, Japanska ligan) spelat innebandy i nästan 10 år. Så, när många av lagets konkurrenter står och faller med en kärna av spelare och/eller en liten trupp kan man alltid förvänta sig ett HK som inte gör bort sig. Att alltid ställa upp med 10 utespelare ökar dessutom möjligheterna att över tid orka mer än sina motståndare och bli lite av Korpens Elfsborg anno 2012 – ”de som tar poäng ändå”.

Och så till ett optimeringsmatematiskt problem – hur kan det komma sig att 10 slumpvis valda spelare ur en trupp på 22 spelare alltid kan formera ett lag med rätt antal backar och forwards? Svaret på den frågan är ”innebandy i blodet” eller ”boll i blodet”; välj själva.

Nils Palmberg; inledde sin karriär som back i Lidingö IBKs juniorer och har de senaste åren trotsat de fysiska lagarna när han bidragit med ett intensivt presspel trots lågt utnyttjande av sitt gymkort.

Erik Otterud; har i snart ett decennium växlat mellan center och forwardspositionen på ett övertygande sätt och ser alltid till att vara på rätt sida bollen. Bildade under inledningen av VT12 ett lyckosamt samarbete med lagets andra två blondiner.

Markus Carlsson; en av lagets motsvarigheter till fotbollens centertank. Från sin ytterposition avlossar han sin sniperbössa som i snart 10 år förfinats och kalibrerats i diverse korp och studentserier i Nyköping och Linköping.

Alexander Friberg; lagets golfproffs som uppenbarligen vet hur man hanterar en boll men som fortfarande väntar på det första målet. Förhoppningen ligger till att han motbevisar devisen ”andra året är alltid svårast” och klättrar i skytteligan när HT12 drar igång.

Nicklas ”Göteborgaren” Gunnarsson; alltid glad i hågen och sjukt intensiv på och av planen. Oavsett var han placeras i startuppställningen så vet man att motståndarna troligtvis kommer få ett helvete på hans kant.

Robin Sjögren; Sö-täljesnipern som hellre sätter en vit boll i klykan än ett skott i Ronna. I semifinalen mot G08 lyckades han med bedriften att klyva tumtoppen i längsled och hans frånfälle var en starkt bidragande orsak till att HK inte kunde öka takten sista kvarten. Har högst närvaro trots sin långa resväg.

Carl Beijer och Fredrik Lindgren; Lidingösönerna med sina innebandyrötter i Lidingö IBK ger stabila alternativ både offensivt och defensivt. Båda är spelskickliga tvåvägspelare med en otroligt hög lägstanivå. I Calle har vi en flerfunktionell fd center som kan spela på alla positioner och i Fredrik en ytter som, sin vana trogen, gjorde hattrick i debuten.

Tobias Lindgren; terrier och löpmaskin. Given center som alltid (utan undantag) lyckas med konststycket att ge mer än sina lagkamrater och få den rödaste ansiktsfärgen på köpet.

Fredric Cyon; har trots två betalda startavgifter bara spelat två matcher. Han är dock en effektiv utnyttjare av lagets lagfestpengar och har nog fler öl än bollmottagningar på kontot. Han skryter dock gärna om sitt målsnitt på 0.5 mål/match.

Richard Schönning; Han springer konstant, ibland hela vägen från Västerås där han fått för sig att bo och är egentligen bara med på plan när han har vägarna förbi innan resa från Arlanda. Har gjort en halv säsong som ”riktig” division 4-målvakt i Lidingö IBF men gör sig i HK mest nyttig som evighetsmaskin.

Carl Johan, Joel och Robin in action

3. Knektar i seriesystemet
Under våren 2012 ställde HK upp med ett antal spelare som till vardags representerar lag i seriesystemet. Michael Niska (Triangelns BS), Fredrik Larsson (Stockholms IBK), Pär Larsson (Lidingö IBF), Joel Wallden (IK Wasa) och Robert Gunnarsson (IK Wasa) bidrar till att HK ofta (om inte alltid) har spelare på plan som har matchtempot i kroppen. I framförallt inledningen av säsongerna innan övriga i truppen ställt in siktet kan man ofta luta sig mot de som redan har kalibrerat. Till HT2012 ansluter även Andreas Persson (IK Wasa) och Per Gustafsson (Stockholms IBK) vilket förhoppningsvis bidrar ytterligare till att höja lagets kollektiva lägstanivå.

Michael Niska; Omskolad hockeyspelare som direkt gick in och visade vart skåpet ska stå. Stabil topp i skytteligan trots sin startposition på backen.

Joel Walldén; Förstacenter med en förmåga att göra allt själv i matcher när spelet står och väger. Joel ställer alltid upp – oavsett om han ska eller har spelat en seriematch samma da.

Robert Gunnarsson; Spelskicklig back som skjuter hellre än bra. Häcklar gärna lagledningen trots att han själv gärna missar oftare än träffar.

Pär Larsson; Tungviktaren tillsammans med Niska. Pärs berömda hästskott står ingen gärna i vägen för och hans comeback efter en våroperation blir ett nyttigt tillskott till backskottens förlovade rike.

Fredrik Larsson; Dyker upp till korpmatcherna med en Hammarbytröja från tidigare karriärsnedsteg. I gott slag och utan fotskador står han nästan alltid för en helgjuten insats på backen varifrån skotten letar sig in på de mest besynnerliga sätt.

Andreas Persson och Per Gustafsson; ska bidra till att stänga HKs ”back-door” fullständigt. Likt övriga ”lig(a)-ister” är de tydligen också backar.

Niska på språng

4. Pappersvändare och byråkrater
Säga vad man vill om lagets stabila spel och tre slutspelsplatser på tre år. 6 av de 9 divisioner man har klättrat har varit resultat av effektivt lobby- och pappersarbete av lagledningen.

5. Internationell erfarenhet
Idag sträcker sig HKs innebandynät från Spanien i söder till Piteå i norr och i truppen har vi flera spelare med internationell innebandyerfarenhet;

Ronny Martin; det fd Tysklandsproffset och tillika Hockeypensionären tar alltid en djupledslöpning och tillfälle bjuds. Bland lyckosamma framträdanden märks cupkvarten mot Hillevi då han elegant tryckte in två genomskärare.

Petter Sundh; fd storstjärna i Japanska högstaligan som med sin frottéinklädda klubba (har tydligen massiv handsvett) går in och frenetiskt kastar bollarna på mål. Resultat? En habil poängspelare som snittar kring 0.5 poäng per match.

Carl Johan Dahlberg; Lagführer som under sina 15 minutes of fame var lagkapten för ESV Ingolstadt i kvalet till Bundesliga 2008. Försvinner nästan helt ur säsongen innan han fått minst 35h spel i benen.

Arvid Dahlström; Visserligen har han valt att lämna storstadsstressen, men måste man inte nämna den spelare i HK som spelat Champions League i innebandy? CUF Leganes heter tydligen laget. Resultat oklart.

 

//Carl Johan Dahlberg, Herrenknecht


Vill du att ditt lag ska synas på Korpgluggen och tävla om titeln "Årets Korplag"? Läs mer här!

 

Kommentarer (1) -

2012-06-15 13:56:33 #

Härlig läsning, CJ! Ser fram emot HT12!

Pär | Reply

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN