Hög stämning i lägsta serien

Av Carlis Fridlund den 10 september 2012
Kategorier: Fotboll, Lagsport


Det är en bedårande vacker septemberkväll. En lågt stående höstsol kastar långa skuggor över grusplanerna och man kan stundtals höra publiken skandera från Söderstadion i fjärran. Superettan i all ära, men Korpgluggen opererar i motsatta änden av fotbollens verklighet. Denna afton har vi tagit vägen förbi Kärrtorps Idrottsplats för att bevittna ett par matcher ur korpdamernas division 6 i fotboll. 

Rutinerade domarprofilen Janne Danielsen förbereder sig för kvällens första match mellan BK Benbrott och The Reds:
- Jag fick hoppa in och döma den här serien vid ett tillfälle och tyckte det var så jäkla roligt att jag bad att få fortsätta här. Det är den lägsta damdivisionen, men kanske den med bäst stämningen av alla de korpserier jag dömt i. I de högre divisionerna kommer det ibland in så mycket prestige och betoning på prestation – här märker man att alla spelar för att först och främst ha roligt tillsammans. Nivån är väldigt ojämn, men alla får vara med, precis som det ska vara i Korpen!

Monika Vestman är lagkapten i BK Benbrott, ett lag som funnits i några år men fortfarande spelar i Korpens division 6.
- Vi lägger inte så stor vikt vid om vi vinner eller förlorar. Hellre då att vi har kul och lär känna varandra. Men att göra mål och att vinna är en adrenalinkick som man lever länge på. Mitt första mål för laget är nog fortfarande mitt bästa korpenminne.

Nog märker man att det är två lag som vill vinna när bollen väl är i rullning. The Reds tar omgående tag i spelet och skapar chanser. BK Benbrotts Maria Hedström-Nilsson spelar normalt mittfält, men får för kvällen hoppa in som målvakt. Hon sätts omgående på prov och får göra flera fina räddningar vilket hon tjoande firar nästan som om hon gjort mål själv. Faktum är att Maria i mångt och mycket är den som håller kvar laget i matchen in i halvtidsvilan då det fortfarande är mållöst.

Andra halvlek är jämnare, men The Reds får retroaktivt utdelning för sitt spelövertag de första tjugo minuterna. Ett avslut från nära håll innebär att Maria tvingas kapitulera och BK Benbrott har hamnat i ett 0-1-underläge. Men de blåtröjade repar mod och skapar fler chanser på ett par minuter än de gjorde på hela första halvlek. På en av dessa håller sig Monika Vestman framme och kan till lagkamraternas stora jubel trycka in kvitteringen.

The Reds har dock en växel till att lägga i och tar tämligen omgående tag i spelet igen och nu har man skjutit in sig. Två snabba mål punkterar matchen och den här gången håller man ledningen. 3-1 blir också slutresultatet.
- Det var lite surt att släppa in tre mål i andra halvlek, då vi ändå spelade bra, konstaterar målvaktsfantomen Maria Hedström-Nilsson.
- Även om vi spelar för att ha kul tycker man ju att det är roligare att vinna. Det märkte vi av då vi faktiskt för en gångs skull vunnit några matcher.
Maria Lind i The Reds var av förklarliga skäl desto mer nöjd över utgången och passar på att berömma motståndarmålvakten:

- Deras målvakt stod i vägen för allt i första halvlek. Vi orkade inte riktigt hålla uppe tempot efter paus, då vi spelade med en spelare mindre. Men det ordnade sig ändå till sist. Korpfotboll är helt underbart. Man märker att alla är på planen för att ha roligt tillsammans. Visst är det så att man gärna vill vinna med sig trepoängaren vid varje matchtillfälle, men de flesta ser fotbollen som en social och rolig grej, samtidigt som man får träning. Vi taggar alltid varandra inför match på Facebook, via sms eller telefonsamtal och ser till att alla är på glatt humör och riktigt sugna på att spela fotboll. Speciellt eftersom att vi oftast är en eller två man kort. 

Under matchen har ett stort uppbåd spelare och supporters samlats inför den nästkommande bataljen mellan Bajenmorsorna och The Golden Chicks. Det visar sig snart att det stora följet främst är familjer till de bägge lagen. Jämfört med den tidiga matchen är också spelarnas medelålder betydligt högre.

Maja Asplund presenterar sitt lag, serieledande och obesegrade The Golden Chicks. Eller TGC, som de själva säger: 
- Vi är ett gäng tjejer mellan 20 och 40 plus som under många år pratat om att starta ett korplag och i år blev det äntligen av! Stommen är ett gäng tjejer födda 75, resten är vänner som också var intresserade av att spela. Gemensamt är att vi alla är vinnarskallar. Vi har en härlig sammanhållning i laget och vi uppmuntrar och berömmer varandra. Innan match är vi taggade och spända.

- Just sammanhållningen i laget är det absolut bästa med hela konceptet korpfotboll. Där får alla en paus ifrån vardagens alla måsten och bara fokusera på sig själva. Ofta, som ikväll, har vi publik i form av pojkvänner, män och barn. Fast vi har en del år på nacken så består även vår publik av våra mammor och pappor. Min mormor tillhör de trognaste supportrarna.

Maja får medhåll av Maria Suneson i Bajenmorsorna:
- Korpfotboll är både underhållande och stimulerande motion, den individuella prestationen parallellt med gruppdynamiken. För varje match blir vi ett alltmer sammansvetsat lag och jag tycker det är fantastiskt att se hur alla tjejer i laget utvecklas och bara blir bättre och bättre. En annan mäktig grej är att inför varje match är man ”fiender” med motståndarlaget – kampen om bollen överskuggar allt. Men när väl matchen är över och man tackar av varandra så släpper allt. Då är det bara skratt och fina komplimanger som delas ut.

Många i Bajenmorsorna har barn som spelar i Hammarby IF men själva har de inte spelat sedan de var unga.

- Det har blivit mycket blod, svett och tårar på vägen till comeback. Och många skratt, säger Maria.
- Vi är ett gäng 40-åriga tjejer i vår bästa ålder som efter år av barnafödande och barnuppfostran äntligen fått tillbaka liten egen tid. Och vad ska man göra av den? Spela fotboll såklart! Inför match känner jag mig alltid upprymd, pirrig och nervös! Varje match är ett oskrivet blad, och ingen vet egentligen utgången – i fotboll kan allt hända.
Janne Danielsen blåser igång matchen som är tät och jämn med mycket spel förlagt till mittplan. Således är det lite tunnsått med målchanser men Bajenmorsorna och TGC har varsitt riktigt bra läge i första halvlek. Skymningsljus byts mot elljus och 0-0 står sig dock i paus. I andra halvlek blir det lite mer öppet spel där lagen byter chanser med varandra. Det märks att bägge lagen går för seger, men tiden lider och ett mållöst slutresultat kryper allt närmare.

Med blott två minuter kvar på matchuret händer det! Bajenmorsornas Camilla Müller-Nord
håller sig framme och sätter en retur i mål. Stort jubel bland de grönvita på och vid sidan av planen! TGC iscensätter en slutforcering, men tiden är för knapp och när Janne blåser slutsignal förlöses det stora segervrålet och kramkalaset i Bajenmorsorna.

- Underbar känsla ikväll! Det var deras första förlust och det är alltid skönt att slå serieledarna. I våras förlorade vi nästan alla våra matcher, men nu märks det att träningen har börjat ge utdelning. Vi har verkligen kommit igång och har vunnit två av tre matcher efter sommaruppehållet, säger lagkapten Annelie Claesson lyriskt efter matchen.

När lagen tackar varandra hörs ett glädjevrål från Söderstadion; Hammarby har tagit ledningen mot Ängelholm. Men denna afton är den okonstlade fotbollsglädjen minst lika stor på fotbollens charmiga bakgård i Kärrtorp.


Vill du spela fotboll eller anmäla ett lag i Korpen? Läs mer här! Notera de nystartade höstserierna.

Söker du ett lag att spela med, eller saknar laget spelare? Kolla Korpens kontaktförmedling!

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN