Lagfokus: Skicka BK

Av Carlis Fridlund den 24 september 2012
Kategorier: Fotboll, Lagsport

 
Korpgluggen kommer under året att uppmärksamma några av de drygt 1500 lag som deltar i Korpen Stockholms seriespel. Och ni får själva bestämma innehållet! Missa inte möjligheten att berätta om ert lag och samtidigt tävla om den ärevördiga titeln ”Årets Korplag” som tillägnas den bästa presentationen. Den här veckan uppmärksammar vi ett glatt gäng som kallar sig Skicka BK.

Skicka BK är historien om en vänskapskrets där intresset för fotboll och dess kultur blivit större än livet självt. Där tanken om att spela i Korpen, för att det är kul att lattja boll och träffa vänner, snabbt förändrades till något så mycket större.
 
I Skicka BK lever drömmen om att bli fotbollsstjärna kvar, varje dag. I Skicka BK pratar vi om att en dag bli världens bästa mixlag. Vi pratar ofta om hur vägen dit ser ut och var vi är idag. Väldigt ofta brukar vi även räkna på vilken placering vi har i världsrankingen bland mixlag. Nu finns det ju ingen officiell sådan, vilket kanske bara gynnar oss, men sist vi pratade om det var vi absolut ett av Europas bästa lag. Det ni - det är inte illa. Det höjer vårt självförtroende.

I grund och botten är det viktigaste för oss självklart inte att vinna. Så klart inte - vi är främst en gemenskap. En vuxenfritidsgård, en frizon, en grupp där alla medlemmar är värderade som familjemedlemmar. Vi ses inte bara på fotbollsplanen. Vi lever ihop. Vi går på stan tillsammans. Vi ser på Champions League och Superettan tillsammans. Vi går på konserter. Vi har sommarfester. Vi firar midsommar tillsammans. Vi är syskon. Vi är sambos. Vi är arbetskamrater. Vi är barndomsvänner och nya vänner. Bästa vänner. Det känns som att vi är överallt hela tiden. Det är vi också:

Skicka BK är sjuksystern som gör dig hel när du är dålig.
Skicka BK tar hand om dina barn på dagis.
Skicka BK är arkitekterna som ritar ditt drömbygge och brevbärarna som ser till att du får din post.
Skicka BK är producenterna och musikerna som förgyller dina lurar med grym popmusik.
Skicka BK bakar de fantastiska bakelserna som ger dig dåligt samvete.
Skicka BK ritar ditt företags IT-nätverk och är din personliga tränare.
Skicka BK dealar på kasinot och bygger broarna du färdas över.
Skicka BK är psykologen som hjälper dig på benen igen och filosofen som gjorde dig förvirrad.
Skicka BK är ångest, eufori, hjärta, galenskap och enorm kärlek till fotboll.
 
Vi må ha en helt felaktig verklighetsuppfattning, men egentligen, vad spelar det för roll?
Vi älskar det vi är och det vi gör, möjligheten att varje torsdag få pröva den där finten du såg på TV kvällen innan, eller försöka ta den där löpningen du innerst inne tror att du kommer att hinna. Helt enkelt att leva upp till den proffsdröm som sprack för cirka 10 år sedan;

Läktaren är fylld till bristningsgränsen, alla sjunger. Du ser ett gigantiskt flaggtifo i ditt lags färger och du ser banderoller med ditt namn på. Kamerorna åker fram och tillbaka och fotografernas blixtar ger ett magnifikt ljussken. Ingenting stör dig dock. Det känns bra. Du är lugn. Du är en stjärna. Du vet att du gör vad du vill på planen. Du rätter till hårbandet, kollar benskydden och snörningen en sista gång, sen blåser domaren.

Du rätar upp ditt huvud och märker, till din stora förvåning, att motståndarlaget endast har fyra utespelare på planen och att målet, där du ska placera dina fantastiska avslut, står lite snett. Du tittar ner i backen och ser grus istället för gräs, du tittar utanför planen och ser skog och en brant kulle där någon kör motocross. Du ser ingen publik, du ser inga välfyllda läktare och det är i princip helt tyst.

Sen ser du ditt lag, dina lagkamrater, som ropar åt dig att du ska vakna och plötsligt blir du medveten: det är inte Camp Nou du är på, nej det är ju Hökarängens BP och det är match i divison 1 (mix söder) i Korpen Stockholm. Precis innan du sätter fart för att ta den där löpningen du har planerat, hinner du tänka att trots att du inte blev någon stjärna så är helt underbart att spela riktig fotboll med sina bästa kompisar. Att den möjligheten ens finns.
 
Du hinner förstås inte ikapp bollen, du var faktiskt aldrig ens i närheten. Du orkar knappt jobba hem och ropar på byte efter tre minuter, men i ditt huvud är bilden annorlunda. Din matchstart var legendarisk, aldrig tidigare har det skådats ett sådant kort och explosivt inhopp. Du är tillbaka på Camp Nou.

Beslutet om att starta Skicka Bollklubb togs den 31 januari 2010 när, vad som kom att bli lagets tre ledare, besökte den populära nattklubben Debaser Slussen i Stockholm. På scenen stod det amerikanska popbandet Local Natives. Att det skedde just där det gjorde känns talande och typiskt. Om vi skulle bli tvungna att välja ut två gemensamma nämnare skulle det med stor sannolikhet vara fotboll och popmusik. Alla tre av oss (Kim, Jessica och Tove) hade tidigare spelat några korpmatcher här och där i Stockholm. Jessica och Tove var frustrerade över den ojämna nivån i damserien och Kim över att inte vara med i något lag på fast basis. När Jessica berättade att det fanns en serie för både herrar och damer var det helt uppenbart vad vi skulle göra. Hur konserten var minns vi inte, Tove sade en gång "de sjöng väl i kör och om flygplan?", och det tycker vi alla talar sitt tydliga språk. Lyckan över att ha startat ett eget korplag var total. En vecka efter konserten var vår anmälan inskickad.
 
Efter det första året i divison 5 byggde vi, i våra ögon, en helt egen formation. Hur vi kom fram till den är lite oklart men vi vet numera att det är en taktik vi alltid känner oss trygga med. Uppställningen är 3-1-1-1 och ser på pappret ganska defensiv ut. Det finns dock ett hemligt knep i formationen som gör den sylvass även offensivt. Nyckeln är outtröttliga ytterbackar. Våra ytterbackar får specialförsäsongsträning (höghöjdsträning i Hammarbybacken) för att orka springa upp och ner i korridorerna där på kanterna i 40 minuter. Okej, nu har vi avslöjat en av våra hemligheter, och vi vet att många av alla lag där ute nu kommer att ta efter oss men det är okej. Vi har förlikat oss med tanken av vi är pionjärer inom sjumannafotbollen. Vi kommer alltid på något nytt.

Inför lagets andra år, då vi skulle göra debut i division 2 (japp, vi vann division 5 så övertygande att vi blev direktuppflyttade till division 2) hade vi någon vecka innan premiärmatchen läst ett reportage i DN om den sjumannataktik som ansågs vara den bästa, den klart mest effektiva, om man hade spelskickliga och tekniska spelare. Vi tänkte så klart att detta måste gälla oss, även om artikeln handlade om Brommapojkarnas ungdomslag som var bland de bästa i landet. Vi prövade uppställningen i första halvlek och blev totalt mosade. Efter en snabb överläggning vid halvtidsvilan kom vi fram till att vi måste gå tillbaka till vår trygga taktik. Sagt och gjort. Andra halvlek slutade oavgjord och vi konstaterade att det helt enkelt inte var motståndet som var bra i första halvlek och sämre i andra, nej då, så är det aldrig, det var vår egen taktik som levererade. Eftersom vi nu delar med oss av detta kommer det, redan nästa vecka, att bli anstormning då lag i hela Korpensverige kommer vilja pröva taktiken, men det gör oss inget. Vi har redan nu börjat öva in en ny formation som lär (om möjligt) vara ännu mer effektiv och unik. Hur den ser ut och fungerar, ja, det kommer endast lagen som möter oss att få ta del av. Till dess så får ni öva på egen hand.

Meriter på planen:
- 1a Divison 5 mix söder 2010
- 2a Divison 2 mix söder 2011 
- Delad tredjeplats Korpen Stockholm Cup 2011
 
Meriter utanför planen:
- Årets genomförda kickoff som innefattade bad i isvak, fotboll i djupsnö samt bandymatch på Zinkensdamm IP.
- Topp 100 placering i Musikhjälpens insamling 2012.

Till sist vill vi tipsa om lagets gemensamma hjärta – Skickabloggen, som vi är mycket stolta över. Här har det lagts upp utförliga matchrapporter sedan februari 2011, det live-bloggas från fester och är ett forum för allmän inspiration. Till höjdpunkterna hör vår spelarpresentation och vår egen julkalender!

Kika in Skicka BKs blogg och vår egen Skickashopp!

//Skicka BK via Kim, Jessica & Tove.

 

Vill du att ditt lag ska synas på Korpgluggen och tävla om titeln "Årets Korplag"? Läs mer här!

 

Kommentarer (5) -

2012-10-04 07:32:47 #

Världens bästa morgonläsning som gör att man går omkring med ett litet leende hela dagen, när man besökt skickabloggen. Tack för härlig läsning, ni är bara så bra/kram

Carina | Reply

2012-10-11 14:54:37 #

min nominering till årets härligaste korplag går antingen till mitt egna lag, Eller skicka bk.
skicka bk är ett fantastiskt roligt och trevligt lag!
hoppas ni fortsätter spela länge, så vi hinner mötas på plan ett par gånger.

mvh Nicklas, lagledare Bara Bajare Y (BBY)

nicklas lund | Reply

2012-10-15 10:15:05 #

Vad kul att höra Carina, tack!

Det där är ömsesidigt Nicklas, mötena mot er har varit superroliga (mycket jämna) och ni verkar assköna allesammans.
Vi ses nästa år helt enkelt!

FORZA!

Kim (Skicka BK) | Reply

2012-11-09 00:05:03 #

Kim:    tyvärr har vi inte mötts än, ni hade vårt seniorlag i er serie, jag är lagledaren för juniorlaget, dvs 20 åringarna Smile
men vi jobbar oss upp i systemet, snart möts vi!

nicklas | Reply

2012-11-11 03:57:33 #

Aha, då är jag med!

Jag hoppas det går bra för er så vi möts snart då Smile

Kim | Reply

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN