Träna lagsport – utan lag

Av Carlis Fridlund den 07 januari 2013
Kategorier: Fotboll, Gruppträning, Handboll, Innebandy, Innefotboll, Lagsport

 
Det har väl knappast förbigått någon att Korpen är en av landets största idrottsförbund med såväl serier för lagidrotter som gruppträningar i mängder av motionsformer. Mindre välkänt är satsningen på gruppträning i lagidrotter, där du kan träna fotboll, innebandy, handboll, bordtennis och basket utan att tillhöra ett lag.

– Lagidrott som träningsform är helt överlägset! Här har det redan gått fyrtio minuter när man tittar första gången på klockan, bara för att det är så kul, säger Emil Nilsson.
Korpgluggen besöker Korpen Stockholms handbollsträning och möts av ett brokigt gäng med mycket varierande grad av handbollsvana. Emil är praktiskt taget nybörjare, men flickvännen Elin Kusoffsky, som introducerat honom för sporten, har spelat handboll hela sitt liv.
– Jag är praktiskt taget uppvuxen i en handbollshall, men har varken tid ork, eller lust att lägga på att spela i ett lag. Dessutom är det extremt mycket roligare att få spela tjejer och killar tillsammans bara på skoj. Skulle jag och Emil syssla med varsin lagidrott skulle vi knappt hinna träffas, trots att vi bor ihop. Det är roligt också att de flesta som tränar här inte känner varandra från början. Det är härlig stämning!

Susan Olsson stuvar om lite i anfallsuppställningen i den pågående enmålsövningen. Hon har tränat handbollslag i 25 år och innan dess spelat i mängder med olika lag i handboll, fotboll och hockey.
– Korpen är jättekul. Här kan de gå ner en gång i veckan och spela handboll istället för att träna flera gånger i veckan, spela matcher och ha långa bortaresor. Bara grejen att det är mixat är så himla roligt. Det kommer ner ett gäng killar och tjejer enbart för att spela och ha kul. Det är blandad kompott med alltifrån totala nybörjare till de som tidigare spelat handboll. I Korpen både kan och får alla vara med!

Denna söndagsafton är det lite glest med deltagare, men stämningen är uppslupen och skratten många. Susan grämer sig lite över att passet paradoxalt nog krockar med EM-finalen i handboll och misstänker att detta kan förklara den ovanligt klena närvaron.
– Normalt sett spelar vi väldigt mycket tvåmål, för det är det alla vill göra. Vi värmer upp med en bollek, kör lite olika passningsövningar och nybörjarna får köra lite grundläggande teknik och stegisättning. Vi sätter helt enkelt nivån efter de som kommer hit för att träna. Och det går faktiskt att lära sig spela handboll även om man blivit lite äldre.

På Korpen Stockholm är Lisa Norström ansvarig för gruppträningen och förklarar tanken bakom satsningen på lagidrotterna.
– Vi vill göra lagidrotten tillgänglig för alla. Man ska inte hindras av att man inte spelat tidigare, eller inte har ett lag som man kan spela med.

Korpen Stockholms största lagidrotter är fotboll och innebandy, vilka också erbjuds i träningsform. Staffan Fri, en före detta elitidrottare som lever för rörelse och motion i olika former, håller i båda disciplinerna.
– Det är väldigt tillfredsställande som tränare, då lagspel handlar om så mycket mer än individuell förmåga. Samarbetet är viktigast, för oavsett talang eller nivå så måste laget fungera tillsammans. Bland de som tränar här är det många som kommer från olika orter i Sverige och även från andra länder. Då kan det vara svårt att hitta ett lag att spela i och då passar Korpen Stockholms gruppträningar bra. Både tjejer och killar är välkomna och vi har deltagare från 18 till 62 år.

Nytt för höst/vinter 2012 var gruppträning i bordtennis. Julia Allansson från pingisstaden Söderhamn har tidigare både varit ungdomstränare och spelat på elitnivå men håller nu i Korpens bordtennisträningar.
– Jag har en grupp på trettio anmälda, både tjejer och killar i åldrarna 17 till 50 plus. Det är jätteroligt, för det märks verkligen att alla är här både för att ha kul och för att lära sig. Det är väldigt blandad nivå på de som spelar, men träningarna är också anpassade efter detta. Pingis är en träningsform som passar alla, för det är relativt enkelt, kräver inte mycket mer utrustning än ett pingisrack och är nåt som de flesta har spelat litegrann i olika sammanhang tidigare. Träningarna är perfekta om man bara vill spela lite som en kul grej en timme i veckan. Många känner att de inte hinner med så mycket mer. Jag får väldigt mycket uppskattning från de som tränar, får höra hur mycket de ser fram emot träningarna. Och det är extra kul att se att de faktiskt utvecklar sitt pingisspel, säger Julia.

Lisa Norström på Korpen Stockholms kansli har fullt upp med att sätta ihop gruppträningarna för det nya året där sista anmälningsdatum är satt till 14:e januari. För de som inte anmält sig till några träningar, men är nyfikna på att testa en ny motionsform kommer det att anordnas prova på-pass som släpps vid terminsstarten. 

– Det kostar 100 kr att prova på. Väljer man sedan att börja på den aktiviteten dras 100 kr av från terminsavgiften. Man går in och gör en användare via vår hemsida, precis som när man ska anmäla sig för en hel termin, sen väljer man prova på-tillfälle och väljer vilket pass och vilket datum man kommer dit. Alla är välkomna!


Klicka här om du vill anmäla dig eller läsa mer om Korpen Stockholms gruppträning!

 

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN