Tufft och jämnt i rinkbandyfinalerna

Av Carlis Fridlund den 27 mars 2013
Kategorier: Lagsport, Rinkbandy


På söndagen spelades dubbla finaler i Korpen Stockholms rinkbandy. I serieslutspelets final ställdes Audi AIK mot H&M och cupfinalen stod mellan Tre Spänn och regerande cupmästarna Kulan. Det visade sig bli två täta och spännande matcher med typisk finalnerv.

Domarparet Roland Berndt och Per Vestberg är på plats i god tid i den utmärkta ishallen på Zinkensdamms IP. Roland har dömt finalspelet åtminstone halvdussinet gånger, medan Per har varit i final tidigare som spelare men inte domare. ”Det brukar vara täta matcher med taggade lag.” säger Roland och får medhåll av kollegan som vet av egen spelarerfarenhet.

I den första finalen ställs vinnarna i division 3, Audi Stockholm AIK, mot H&M som obesegrade tog hem södra morgonserien. Bägge lagen har därefter kvalificerat sig via slutspel, men de har aldrig stött på varandra tidigare. ”Jag vet inget mer om dem än att de har svarta tröjor. Vi kör som vi brukar; diciplinerat. Det är bara att spela och ha kul!” säger H&Ms Daniel Sönnert.

För Audi AIK är det första gången man spelar final. Rickard Jerneröd tycker sig ha skaplig koll på motståndarna trots att det är första gången de möts: "Jag tittade på H&Ms semifinal och det är ett lag som är väldigt skridskostarkt. Jag tror det kommer att bli en tuff och jämn match. Vi har ett liknande lag i vår serie, men tajtar vi till det bakåt och spelar bra försvarsspel så tror jag att vi kan greja det här. Jag tror att vår fysik kommer att avgöra.”

Audi AIK börjar bäst, anfaller med fart och det dröjer bara till den tredje minuten innan man spräcker nollan. H&M har svårt att etablera spel i offensiv zon och den tidiga ledningen ser ut att hålla halvleken ut. Men just som det ser ut som att Audi fått matchen dit de vill kommer kvitteringen lite från ingenstans och de vitröda är ikapp. 1-1 står sig in i halvtidsvilan.

Efter att matchen blåses igång igen bjuds det dryga dussinet supportrar på böljande spel, där de båda målvakterna utmärker sig med flera utmärkta parader. Halvvägs in i den avslutande halvleken tar dock H&M initiativet genom att lirka in 2-1. Helsvarta Audi AIK låter sig inte nedslås, utan replikerar omgående. Det är kvitterat och matchen står åter och väger. Det blir dock inga fler mål, trots bra chanser åt bägge håll och finalen går till straffar.

Korpenmästare 2012-2013: Audi Stockholm AIK

Burväktarna hamnar åter i centrum, men efter att Audis keeper Peter Nordlund räddat alla tre straffar lyckas Adam Kock vispa in bollen i nätmaskorna bakom utmärkte H&M-målvakten och det stora segerjublet lyfter taket på ishallen. Audi AIK är Korpenmästare 2012-2013! Straffavgöranden är alltid bittra för förlorarna, men H&M föll med flaggan i topp, misströstade inte utan var ”nöjda tvåor” om man ska tro dem själva.

Nöjda tvåor: H&M

I finalen av Korpen Stockholm Cup möts två lag som stött på varandra förr; Kulan och Tre Spänn. I fjol slog Kulan ut Tre Spänn i semifinalen innan de tog hem cupen, men året dessförinnan var det Tre Spänn som vann då de möttes i semin. Det märks direkt att det är mycket prestige som står på spel och domarparet har betydligt mer att göra här än i den första finalen, med stundtals övertända spelare som inte backar i duellerna.

Innan matchstart avslöjar Kulans Niklas Janevi att lagets taktik är att störa motståndarna högt upp i banan, vilket inte riktigt låter sig göras. Tre Spänn anfaller i full fart och etablerar snabbt spelövertag i offensiv zon. Ledningsmålet kommer följdligen och är en delikatess upp i krysset. Kulan är dock vassa i omställningarna när man väl vinner boll och kvitteringen signerad Niklas Janevi låter inte vänta på sig. Det tredje målet kommer också innan halvtidsvilan då Tre Spänn återtar ledningen, tämligen logiskt sett till bollinnehavet, även om det är desto jämnare beträffande rena målchanser.  

Med 2-1-ledningen i ryggen fortsätter Tre Spänn i andra halvlek att tillbringa mycket tid nere i Kulans zon, men de svartklädda är väl samlade, spelar i det närmaste box play framför eget mål och tvingar ut motståndarna i hörnen. De gulklädda bjuds på mängder med frislag men lyckas inte förvalta något av dem, men man är nära att få ett tvåmålsövertag då bollen träffar klockrent i Kulankeeperns högra stolpe.

Kulan reser sig dock, vänder på spelet och kan efter en bra kontring trycka in kvitteringen. Man nöjer sig inte med det utan kan med bara dryga minuten kvar på matchuret genom Björn Rönnlund sätta dit 3-2 och Kulan har vänt matchen. Tre Spänn lyckas sånär forcera in bollen i slutsekunderna, där det bildas hög framför Kulans mål, men efter att ha konstaterat att bollen är blockerad blåser domarna för full tid och spelarna i Kulan sträcker armarna i luften.

Cupmästare 2012-2013, samt 2011-2012: Kulan

Niklas Janevi var av förklarliga skäl nöjd efter att ha försvarat cuptiteln, trots att den ursprungliga taktiken inte riktigt gick i lås: ”De tog sats som bara den och vi kom inte alls upp på dem som vi hade tänkt, men de kom inte riktigt till avslut heller. De hade bra kvaliteter, men vår målvakt stod i vägen för det mesta. Det var lite hårt spel stundtals, men jag tyckte domarna höll upp det bra. Jag trodde att det första målet skulle bli avgörande för matchen. Det var tur för oss att det inte var så” skrattar en lycklig cupvinnare.

Silvermedaljörer: Tre Spänn

Det blev i sin helhet en spännande avslutning på Korpen Stockholms rinkbandysäsong och Korpgluggen gratulerar återigen Korpenmästarna Audi Stockholm AIK och cupmästarna Kulan!


Kolla in fler bilder från finalspelet 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN