Lagfokus: Polonia United

Av Carlis Fridlund den 13 februari 2014
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Lagsport


Årets korplag 2014 skall utses och Korpgluggen publicerar de tävlingsbidrag som håller måttet allt eftersom de kommer in. Nästa lag till rakning är Polonia United som startades av Lukasz Kloda år 2007. Det här är hans berättelse om laget som började med några kompisar som bodde på samma gata i Märsta.

Polonia United är mer än bara ett korplag. Det är ett lag där alla spelare ska trivas och ha kul, det handlar inte bara om att vinna matcher utan också ha roliga minnen. Jag kan hålla på och skriva massor med minnen som vi har från alla åren vi har funnits men jag ska ta upp de viktigaste och roligaste enligt oss.

Historia & bakgrund
Jag och några kompisar brukade spela fotboll varje dag, men det var tråkigt att bara skjuta och passa bollen med varandra så vi bestämde att vi skulle möta några kompisar från andra gatan. Då kom vi på ett namn: FC Sleipner, då gatan vi bodde på hette Sleipnergatan. Vi spelade fler och fler matcher och med tiden tänkte vi vad grymt det skulle vara att spela en bortamatch. Jag hade en bra kompis som bodde in i stan och jag pratade med honom ifall han kunde dra ihop ett lag så vi kunde mötas på deras hemmaplan samt på vår hemmaplan.

Planen vi spelade på: inte direkt Friends Arena.

Allt gick bra, vi började hitta fler och fler lag vi mötte. Vi köpte enkla t-shirts och skrev nummer med en penna. Vi ville gärna spela en serie och hade tänkt på Korpen men vi var för unga, bara 13-14 år. Då kom tanken upp att få ihop några kompisar från olika ställen och be dem att fixa egna lag så kunde vi anordna en egen serie. Det gick jättebra till en början men med tiden blev det fler matcher som blev inställda då motståndarna inte ville spela. Men vi sa att vi fortsätter att träna och spela matcher och året därpå då de flesta blev 15, tänkte vi anmäla oss till inomhuskorpen. Det gick bra i början, vi vann några matcher och tyckte att det var riktigt grymt att få spela i en riktig serie. Det var häftigt!

Med tiden blev våra spelare upptagna med skolan och så (Vi hade också några äldre kompisar som spelade med oss) och då insåg jag att vi behövde förstärka truppen, men jag hade ingen aning om hur jag skulle göra det. Men jag fick riktigt grym tanke - jag skulle leta efter polska spelare eftersom jag vet själv hur det är att komma till ett land och inte ha många kompisar att spela fotboll med. Jag tänkte, om det finns Syrianska, Bosniska, Somaliska och massor med andra lag, varför inte fixa ett polskt lag. Jag visste att det fanns ett polskt lag som spelar i Division 6, men det var bara äldre som spelade där. Då bestämde jag mig att starta ett polskt lag för ungdomar.  Jag gick in på olika sidor, och vi sökte spelare på forum och så. Jag hittade två spelare i början och sedan rullade det på.

Första säsongen med inomhuskorpen blev avklarad. Utomhussäsongen närmade sig och vi var på en grusplan på Söder. Det runt 30 polska killar som sprang runt och spelade fotboll. Jag som bara var 15 år gammal satte mig ner med en kompis som var med sen början och sa ’’kolla, vi har lyckats. Vi har 30 polska killar här, det är bara att starta det vi hade tänkt på riktigt länge.” Då ändrade vi namnet till Polonia United.

Vi träffades, hade träningar, grillade och gjorde en massa roligt. Av de 30 killarna så kände kanske 3-4 personer varandra från början, men efter ett tag så blev alla bra vänner. Vi hade många fans med oss på våra matcher samt när vi träffades.Det roliga var det som hände när vi skulle träffas för första gången. Vi bestämde tid och plats på facebook och andra sajter. Tågen var sena, så jag kom försent en timme och alla hade väntat på mig. Det var 30-35 killar som väntade på t-centralen och inga kände varandra. När jag kom fram, såg det jätt roligt ut att alla står utspridda på centralen och ingen visste vilka mer som skulle spela. Efter träningen fick jag veta att vi glömt 3-4 killar på centralen. Det var synd, men det var kaos när alla började komma fram till mig.

Här har vi bild på laget när vi bara var polacker samt den trogne Allan som har spelat i Polonia sedan laget grundades.

Vi anmälde oss till utomhusserien. Serien spelades på grus, vi var obesegrade och kryssade endast en match. Det kändes underbart, vi hade så roligt tillsammans. Ca 50 personer som kollade på varje match. Från 30 okända personer, blev det 30 bästa vänner och det gjorde mig så glad, att just jag hade lyckats att göra personer till bästa vänner. Vissa personer som hade varit i Sverige bara ett par månader fick komma och spela fotboll med andra killar.

Jag ångrar inte en enda minut som jag la ner på att leta efter spelare och gjorde det varje dag i flera månader. Det var jobbigt att skriva till okända personer; vissa svarade inte alls, vissa svarade elakt, men jag fick ihop 30 personer som verkligen ville ha kul och träffa nytt folk.Det var personer som åkte från hela Stockholm för att spela fotboll och umgås lite. Tiden gick och det var fler och fler som inte orkade spela så mycket. Vi tog in då några kompisar, inte polacker, men det var killar som tyckte att umgås med oss och ville spela för den vita örnen.

Nu är vi kanske 3-5 polacker kvar i laget och resten är av andra nationaliteter, men alla är medvetna om att de spelar för Polonia United . Det handlar inte bara om att vara från Polen, det är inte det vi begär, liksom Syrianska FC inte heller bara har Syrianer i sitt lag. Men hos oss är det något speciellt, då alla våra spelare är intresserade av polsk fotboll. Det glädjer oss som kommer från Polen eftersom polsk fotboll är inte så stor i Europa, så när våra vänner från laget frågar oss om polsk fotboll så berättar vi gärna allt.

Mycket av det vi har gjort som har med Polen och göra. Vi har spelat en turnering i Nynäshamn där bara polska lagen från Stockholm var med, samt 4 lag från Polen. Vi åkte till Polen förra sommaren och spelat en turnering där och det var verkligen kul. Det var jag som fixade allt genom en kompis som äger en klubb i Polen och turneringen var i den staden som klubben fanns i. Vi fick boende och allt gratis, så det var verkligen roligt för oss. Vi behövde bara betala för resan dit och tillbaka. Tyvärr gick det inte så bra för oss där om man tänker på cupen, men vi hade en härlig vecka i Zabrze, Polen.

Vi fick spela på riktigt schysta planer i Polen.

En cup som vi verkligen lägger på minnet är Korpen Stockholm Cup 2013. Jag hade skrivit till Henrik (Teljfors /reds anm) att han skulle höra av sig om det blev platser över till cupen. Han hörde av sig på fredagen två timmar innan gruppspelet skulle börja. Självklart ställde vi upp och vi gick vidare från gruppen som etta. På söndag var det slutspelet, men jag hade glömt att vi först skulle spela en liten cup på 4 lag i Farsta. Det gick bra där med men vi förlorade tyvärr finalen på straffar. Sedan var det dags för slutspel i Korpen Stockholm Cup. Vi hade redan spelat en cup och var helt slut men vi gick hela vägen till final där vi också torskade på straffar, och det var samma kille som missade straffen då också. Vi hade förlorat två cuper på straffar i finalen, och det var samma kille som missade båda avgörande straffarna. Men att komma till final av 112 lag om jag minns rätt var riktigt starkt gjort av oss. Liksom vi var det yngsta laget och hoppade in i sista sekunden.

Några andra bra minnen som man kan sammanfatta allt med: Våra resor till matcherna är obeskrivliga. Vi åker från Märsta till platser som Skarpnäck, Farsta och så vidare. Ibland tog det ca 1,5 timme för att komma fram med pendeltåg, men vi hade riktigt skoj både på väg till matcherna samt hem. Vi höll ihop hela tiden. Alla spelare som kommit in i laget kände sig hemma direkt efter första matchen. Det som glädjer mig som kapten och lagledare mest är att jag fick så många människor att bli vänner, jag hjälpte många att skaffa nya vänner här i Sverige och jag är väldigt stolt över det. All tid jag lagt ner på att leta spelare lönade sig både på och utanför planen.

Apropå våra kära fans: på en seriematch i Farsta så hade de planerat i en månad före premiärmatchen att ha bengaltifo. Det kom ca 70 personer till matchen, hälften av dem tände bengaler och rökbomber vid matchstart. Matchen fick stoppas och vi fick vänta i någon minut. Man kände sig som om man var på en riktig allsvensk match. Vi i Polonia är aktiva. Varje helg ska vi ha antigen match eller något sorts fotbollaktivitet. Därför brukar vi en gång i månaden fixa egna turneringar, dock inte så stora utan bara för ca 8-10 lag, där vi bjuder in närmaste vänner samt några lag från vår serie och så.

Bäst på att fostra spelare?
Som jag tidigare berättat så brukade jag leta efter spelare i flera dagar, och det lönade sig. Dock så blev det också lite sura miner bland oss när jag hittat en bra spelare och han var riktigt duktig, och de äldre Polonia FC-spelarna brukade ha matcher vid samma tidpunkt som oss så försökte de att värva några spelare från oss. Och det är klart att man vill spela med äldre, fast det blev ju sämre för oss. Men de som har lämnat oss tackar verkligen för att de kunde spela med oss och att de blev kontaktade. Det är ändå kul att spelare börjar hos oss och sedan går vidare till bättre lag, eller ja i alla fall på pappret bättre.

Piotr Golba är en av de som lämnat oss för Polonia FC

Från en tuff period för vår gamla målvakt till ett supernyförvärv

Vår bästa målvakt Rafal Olszewski som under en helsäsong hade släppt in endast 5 mål bröt sin fot på en turnering i Flemingsberg. Det var en väldigt tråkig nyhet för oss då vi hade många viktiga cuper framför oss. Läkarna sa att han hade brutit den på flera ställen så det var ingen chans att han skulle spela fotboll igen efter…

En månad senare blev jag kontaktad av en kille som nyligen flyttat hit till Sverige och vill träffas och spela. Självklart, sa jag. Vi hade träning dagen efter och cup dagen därpå. På träningen blev jag chockad när jag såg hur bra killen var. Jag frågade om han hade stått i mål förut. Då berättade han för oss att han var U19 målvakt för det polska landslaget i handboll. Och det förklarade allt. Han var en riktig förstärkning för oss under den tuffa perioden.

Såhär såg det ut i början

Varför ska just Polonia United bli Årets korplag?
Jo, jag tycker att vi förtjänar priset eftersom vi är mer en bara ett fotbollslag. Det handlar om kärlek och vänskap bland alla spelare och fans.Vår resa är inne på det sjunde året och det verkar fortsätta riktigt länge. Det går framåt hela tiden, från att spela ute i skogen till att se ut som ett riktigt lag. Vi har gått igenom mycket, både bra och dåliga saker, men vi kämpar oss förbi allt. Det är tack vare den lagkänslan vi har, att alla trivs och alla är glada och positiva.

Vi i Polonia är väldigt tacksamma för det jobbet Korpen gör, att lag som vi kan spela i en serie.


Hur ska man göra för att bli Årets Korplag 2014? Du hittar all info här!

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN