Lagfokus: Hoyzer

Av Carlis Fridlund den 03 mars 2014
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Lagsport


Vi fortsätter spekulera i vilka som blir Årets korplag 2014. Tyvärr lär det inte bli fotbollsklubben Hoyzer, vars inkomna bidrag diskvalificeras, då en fortfarande aktiv Hoyzerspelare sitter med i juryn som ska välja den slutgiltiga vinnaren. Korpgluggen väljer ändå att publicera texten som en lagpresentation utom tävlan.

Hoyzer är kanske världens sämsta storklubb. Inte störst sett till sportsliga prestationer eller antal utövare, men när det kommer till att göra en gam av en fjäder är det inte många som slår oss på klorna: ett tvättäkta korpgäng med hybris och storhetsvansinne som skulle få vilket världslag som helst att rodna. Klubbens historia kantas av toppar och djupa dalar, en osviklig förmåga att vara lite sämre när det gäller, men samtidigt aldrig kapitulera för faktum då verkligheten knackar på dörren och säger att ”ni är inte bättre än såhär”. Klubben består av herrlaget Hoyzer Boyz samt damlaget Hoyzer Girlz. Ibland dyker vi också upp i cupspel eller inomhus som ett mixlag och det är oftast så vi ses på träning och vid sidan av gruset.

Det började 2005 då ett litet gäng, som mest var insnöade på öldrickande, smala kultfilmer och nästan lika smal garagerock, uppbådade någon sorts gemensam vilja att starta ett fotbollslag. Klubbnamnet snodde man rakt av från den då högaktuella Hoyzerskandalen, där den tyske domaren Robert Hoyzer fick klä skott för den största korruptionsskandalen i landets moderna historia. Klubbsymbolen fick således bli en parodisk omarbetning av förbundsrepublikens vapensköld, i Hoyzers fall med örnen förvanskad till en gam, då den både är praktfull och har ett minst sagt dubiöst rykte. Därav suffixet Svarta Gamens lag.

Vi som följt Hoyzer på resan vet att det allt som oftast kan liknas vid en nyckfull fest med ömsom vin, ömsom vatten, dans på borden vs. störningsjouren, berusning omväxlande med bakfylla, eufori som blixtsnabbt går över i djup ångest. Ska sanningen fram blir man aldrig riktigt klok på denna fotbollsklubb. Kanske beror det på individernas högst skiftande personligheter och gäckande temperament, kanske är det klubben i sig som ingjuter och uppmuntrar denna odefinierbara, hala, lite slippriga aura av otillräcklighet korsbefruktad med en manodepressiv konstnärs psyke. Som lagkollektiv är man en dysfunktionell familj som hålls samman av lika delar kärlek som missunnsamhet, barnslig glädje och vredesmod.

Men det ligger lite i lagets motsägelsefulla natur. Hoyzer är något utöver ett ordinärt lagbygge; ett socialt experiment, en livsfilosofi, ett holistiskt fenomen där klubben är något större än summan av delarna. Som fotbollslag är den renaste formen av trial and error, av ständig rekonstruktion och förnyelse. Talang får stå tillbaks för engagemang, fotbollskunnande för klubbkänsla, tvåfotsdribblingar för inställning. Det är socialism och individualism i en ohelig omfamning, där alla får verka på sitt sätt så länge det gynnar laget.

Egentligen är det ett smärre mirakel att klubben fortfarande existerar, att den uppnått någon sorts jämvikt där ett gäng tjurskalliga och oberäkneliga individer med så skilda kompetenser och inkompetensen i fotbollskunnande trots allt lyckas förena sig och dra åt samma håll som någon slags lagmaskin. Och nog har maskineriet hackat, hostat, råkat ut för enstaka motorstopp och tekniska haverier. Men större delen av tiden tar den oss framåt, stundtals både raskt och mjukt, men oftast trögt och makligt på guppiga vägar med buller och bång. Dock framåt!

Svarta Gamens lag syns och berör mer än de flesta fotbollslag på amatörnivå, sticker gärna ut hakan och får på köpet allt som oftast stryk för det. Hoyzer har sedan länge legat i framkant vad gäller att utnyttja ”nya medier” för att förstärka sitt varumärke och sprida sitt grusevangelium. Inte helt oväntat har de största framgångarna för klubben också skett vid sidan av grusplanen. Vi har kammat hem titlar som Årets Lag på SvenskaFans - Grusplan, Södermalms coolaste korplag (Södermalmsnytt), fått emblemet med den Svarta Gamen utnämnt till Sveriges snyggaste klubbmärke. Vi har haft och förvaltat en egen bar(!) och har givit namn åt såväl Hoyzerpizzan (en korpbefruktning av plankstek och pizza) som den diaboliska spritbomben Hoyzer Shot. I skrivande stund kan du beställa båda dessa delikatesser på stamhaket Mickel Räv i Hökarängen.

Vår klubbmerchandise har prisats och spridits långt utanför landets gränser, vi har gjort oss ett namn i media och är en snackis bland ”vanligt” folk på stan. Vi har uppvaktats av flera fd allsvenska spelare som erbjudit sig sina tjänster och som främsta hedersmedlem har vi ingen mindre än Uefas hederspresident Lennart Johansson, Sveriges mest inflytelserika idrottsledare genom tiderna. Alla vill ha en bit av Hoyzer!

Med detta sagt är Hoyzer också en korpklubb, som spelar fotboll på grus. Bara grus! Ibland är det snö, is eller vatten på gruset, fimpar, hundbajs och makadam. Det har någon enstaka gång hänt att det vuxit gräs eller plast på gruset, men det talar vi tyst om. Bland våra blygsamma sportsliga meriter kan herrlaget Hoyzer Boyz skryta med dubbla segrar i Hoyzer Cup, en internationell grusturnering som vi själva anordnar vartannat år. Dessutom seriesegrar 2008 och 2012. Hoyzer Girlz har måhända inga tunga titlar, men har sedan sin uppstart 2008 konsekvent avancerat i seriesystemet och är på det hela betydligt jämnare än herrarna, som under åren lika ofta återfunnits i botten som i toppen.

Såhär i ett av korrläsning framtvingat ögonblick av självrannsakan kanske den bullriga lagmaskinen Hoyzer inte lämpar sig helt friktionsfritt som Årets korplag och ambassadörer för en sund och nykter motionsförening som Korpen. Vi är ett gäng som understundom tar oss själva på osunt stort allvar men som verkligen värderar att ha kul tillsammans på och vid sidan av fotbollsplanen - kamratskapen framför allt och detta med en verklighetsfrånvänd hybris och självbelåtenhet som ibland rentav gör oss odrägliga. Men vi har en genuin gemenskap vi inte är rädda för att manifestera, en äkta kärlek till korpfotboll, grus, skrubbsår, öl och transfetter. Och en medvetenhet om att alla inte kan älska oss tillbaks. Likväl - vi ses på gruset, kamrater!

 

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN