Lagfokus: IK Stym

Av Carlis Fridlund den 12 mars 2014
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Lagsport


Det börjar hetta till i tävlingen Årets korplag. Dagens nominering kommer från ett fotbollslag som inte direkt sticker under stol med att de redan anser sig vara Korpens ansikte utåt: IK Stym.

En kall novemberkväll för åtta år sedan sa det bara pang. Två unga herrar, starkt överförfriskade på billig whiskey, tog det tunga beslutet att skapa ett korplag. Namnet var redan spikat. En av de unga herrarna hade veto på det mot att den andra unga herren fick vara ansvarig för laget. Dessa beslut kanske inte skulle tagits just då, men såhär åtta år senare har ingen av de unga herrarna ångrat en sekund av vad som beslöts där och då.

Korplaget som de två unga herrarna skapat fick namnet IK Stym. Ni kanske förstår? IK Stym blir alltså i kostym. Fyndigt va? Eller kanske inte. De två unga herrarna var i alla fall mäkta stolta över namnet och nu sattes det administrativa arbetet igång. Ett lag måste ju ha spelare. På varsin kant i en sliten Ikea-soffa började de ringa runt. Fjorton minuter senare var laget fulltaligt.

IK Stym startade sin resa inom Korpen i Brommahallarna. Det hala golvet ställde till det rejält och första matchen förlorades efter att de två unga herrarna och tillika skaparna av IK Stym gjort varsitt självmål. Efter den förlusten har det bara gått bättre och bättre för IK Stym som idag huserar i högsta serien både inomhus och utomhus. Seriesegrarna har avlöst varandra och motgångarna har i stort sett uteblivit.

När IK Stym startades plockades det mest in folk från de södra förorterna. Det var kompisar till grundarna och alla kände alla litegrann. Nuförtiden plockar IK Stym endast in nyförvärv från nattklubben Ambassadeur. Allt från diskare till nattklubbschefer har representerat IK Stym. Från grundtruppen som skapades för åtta år sedan finns ungefär hälften kvar idag. Truppen är starkt sammansatt vilket självklart har bidragit till framgångarna.

När IK Stym inte tar segrar på fotbollsplanen håller man sig lite skymundan på nätet istället. Där håller man en väldigt låg profil. Eller inte. IK Stym lever ut för fullt på nätet och där kan man läsa allt om vad som händer inom klubben. IK Stym håller till på svenskafans.com. Allt ska vara transparant och varenda liten skandal ska upp till ytan. Detta har de två grundarna bittert fått erfara eftersom de förekommer ganska så konsekvent på sidan. De två grundarna kallas förövrigt Kapten och Kassören på nätet. Dessa två hamnar ständigt i trubbel men på något sätt lyckas de slingra sig gång på gång.

I en pod-cast (som inte produceras längre) gick IK Stym lite ödmjukt ut med att man ser sig som ”Korpens ansikte utåt”. Detta har retat en del andra profilstarka lag inom Korpen vilket har lett till lite ”kontroverser” . Detta har dock inte rört IK Stym nämnvärt och laget kommer fortsätta att kalla sig just ”Korpens ansikte utåt”. Kalla det hybris om ni vill men i dagarna presenterade AIK en liknande kampanj. IK Stym var ett par år före där men ni behöver inte credda oss, AIK. Ni får den gratis.

På nätet har man också hunnit med att skälla ut ledningen av Korpen. IK Stym såg sig orättvist behandlade eftersom man under alla år gett Korpen gratisreklam utan att IK Stym fått något i gengälld. Korpens överstegeneral lovade att IK Stym skulle få ett par t-shirts med Korpen-tryck men dessa måste ha kommit bort i postgången.

Det som skrivs på IK Styms hemsida bör tas med nypa salt. Usch, vilket töntigt uttryck, men det får stå kvar ändå. Dock finns det nästan alltid en viss sanningshalt, men IK Stym har från början valt att bygga upp myten om sig själva. Man har provat att nå ut via diverse social medier men hemsidan har blivit en samlingspunkt och det är också den som når ut till flest.

Trots alla utspel är IK Stym en trevlig förening, eller försöker att vara det i alla fall. På fotbollsplanen försöker man låta spelet tala och man har alltid en viss respekt för motståndarna och Korpen som koncept. Det ska vara kul att spela och allvaret får inte ta över alltför mycket. IK Stym försöker att ha glimten i ögat både på och utanför planen och har till stor del lyckats med det. Självklart har både domare och motspelare fått sig en känga i någon matchrapport eller artikel på hemsidan, men allting ska ändå ske med viss distans.

Idag spelar som sagt IK Stym i de högsta serierna både inomhus och utomhus. Målen är sedan länge uppfyllda men laget är långt ifrån mättat. Det finns mängder av förbättringar och IK Stym utvecklas ständigt. Idag drivs klubben av en fem man stark styrelse. Denna styrelse bestämmer det mesta inom klubben. Intresset och engagemanget från dessa och också från resten av laget gör att IK Stym bara blir starkare och starkare. Nya mål sätts upp och ni lär inte bli av med oss i första taget.

Detta var nog allt för denna gången. Vi hörs och ses, hörrni.

Med Vänlig Hälsning
/IK Stym


Hur gör man för att bli Årets Korplag 2014? Du hittar all info här!

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN