Rinkbandymästarna korade

Av Carlis Fridlund den 25 mars 2014
Kategorier: Lagsport, Rinkbandy


På lördagsförmiddagen var det dags att göra upp om vilka lag som skulle få titulera sig cup- respektive seriemästare i rinkbandy. Seriesäsongens två starkaste lag, Hank’s Heaven och Billy, bjöd på en tuff och spännande final innan det var dags att se om CCCP skulle ta chansen att inteckna sin första mästartitel på 25 år då de ställdes mot Teracom Boxer United i cupfinalen.

Det fantastiska vårvädret får oss lätt att glömma Kung Bores ovälkomna återuppståndelse under den gångna veckan och utomhus finns det inte mycket som bär vittnesmål om det plötsliga snökaoset. Även Zinkensdamms bandyis är borta, men i ishallen råder som vanligt optimala förutsättningar för rinkbandy, vilket man naturligtvis ska kunna begära då det är finaldags för Korpen Stockholms bästa lag i serie- respektive cupspel.

Först ut på isen är finalisterna i säsongens seriespel: Hank’s Heaven och Billy.  
– Vi hoppas på en välspelad och schysst match med rent spel. Trots att vi spelat i över 25 år så brukar det bli lite tillknäpptare spel i slutspelet och finalen. Vi tror dock att vi har goda chanser att vinna - vi är inte lika snabba som förut men vi kompenserar det med rutin och samspel istället, säger
Billys lagkapten Christer Dahl och fortsätter:
– Billy är ett gammalt kompisgäng, de flesta födda i början på 70-talet, där flertalet varit med sen starten 1987. Stommen spelade fotboll i Spårvägen tillsammans när vi var yngre och för att hålla igång på vintern så började vi spela rinkbandy i Korpen. Men några har spelat riktig bandy och hockey också. Alla gillar att snacka och surret i omklädningsrummet, men så fort vi är på isen så kommer vinnarskallarna fram.

Kompislaget Hank’s Heaven förfogar över ett generellt yngre spelarmaterial, men lagkapten Kalle Stjernborg har ändå vissa farhågor:
– Jag tror det som avgör är om vi orkar eller inte, som vanligt i Korpen. Vi får förlita oss på våra kuggar som har flåset. Det här är första gången i slutspel för oss. Vi har höjt oss ett snäpp och gjort en väldigt bra säsong. Vi vet att vi ställs inför en tuff motståndare, men bollen är ju rund. Det är bara att köra. Förhoppningsvis blir det en bra match. Tuff men fair, hoppas jag.

Hank's Heaven näst bäst i Korpen Stockholms seriespel

Matchinledningen är på det hela taget jämn. Svartklädda Billy för stundtals spelet, men Hank’s Heaven är giftiga då de får komma med fart i kontringarna. Men det är Billy som tar ledningen genom att utnyttja ett numerärt överläge i den femte minuten. Hank’s Heaven får tillbaks sin utvisade spelare och svarar tämligen omgående med ett kvitteringsmål och med bara minuter kvar av första halvlek tar de också ledningen.


Matchbilden efter paus fortsätter som i den första, där Billy har mycket bollinnehav, men har svårt att få till de där riktigt heta chanserna som istället de vitklädda motståndarna står för, ofta efter snabba omställningar. Ju längre matchen lider desto mer tar dock Billy över och nu börjar den lilla röda bollen sitta på klubbladet i passningsspelet. Man använder planens fulla bredd och rullar runt – de vitklädda tvingas jaga och sjunker stundom ner djupt i egen zon. Till sist blir pressen för hård och Jonas Tapper kan sätta kvitteringen.

Nu är det mer eller mindre spel mot ett mål och en kamp mot klockan. Bra målvaktsspel håller Hank’s Heaven kvar i matchen, men med blott fem minuter kvar kan Billy sätta 3-2 genom Niklas Hävrén. Dramatiken tar inte slut där. Billy drar på sig en utvisning och Hank’s Heaven får avsluta matchen med en man mer på isen, vilket ger ett gyllene tillfälle att tvinga fram ett straffavgörande. Men fokus och ork lyser med sin frånvaro samtidigt som Billy visar på kyla och behärskning. Det blir inte mycket till slutforcering och när domarduon Ola Wållringer och Roland Berndt blåser av matchen står det klart att Billy är guldmedaljörer säsongen 2013/14 i Korpen Stockholms seriespel!

Billys Christer Dahl är både glad och lättad efter den nervkittlande avslutningen:
– Det var tillfälligheter som avgjorde. Vi hade väldigt svårt att få till våra avslut och göra mål idag. Sen blev det lite nervöst på slutet då vi fick spela med en mindre på plan. Det vill man såklart helst inte göra i det läget.
– Vi orkade inte riktigt i andra halvlek och precis som jag var rädd för var det avgörande, säger Kalle Stjernborg med ett leende efter att han tackat sina lagkamrater och ställt upp för lagfotot med silverpengen runt halsen.

Guldmedaljörer för säsongen 2013/14: Billy

I finalen av Korpen Stockholm Cup möts två lag som råkade på varandra redan i gruppspelet och bägge senast kommer från resultatmässigt solklara semifinalssegrar. Teracom Boxer United är ett företagslag med en kärna av spelare från nätoperatören med samma namn. Lagledare Anders Wenning njuter av stunden och ser fram emot finalen:
– Jag måste erkänna att det är lite oväntat att vi kommit så långt som till final. Gruppspelet var tufft, men väl i semifinal var det oväntat enkelt, även om siffrorna kanske var lite missvisande stora. Nu ska vi bara ha kul. Vi har kommit så långt - vad som än händer kan vi vara nöjda med vår prestation. Jag tror att det som vanligt blir målvakts- och försvarsspelet som avgör utgången av finalen.

Motståndarna CCCP bildades för 25 år sedan som en hyllning till den fruktade sovjetiska hockeygeneration som under större delen av 80-talet var mer eller mindre oslagbara och kanske det mest kompletta hockeylag som stått på is genom alla tider. Lagkapten Kjell Ekström och målvakten Christer Magnefelt har spelat rinkbandy tillsammans långt innan det. Med så många år på nacken har nu flera av spelarnas barn börjat spela i laget. För Christer Magnefelt är det inget snack om vad som gäller:
– Vi går ut för att vinna, så är det! Jag tror att vårt grundspel är det som avgör till vår fördel. Vi slog Teracom i gruppspelet med 3-2, men det är svårt att dra några växlar på det, då matcherna där är så korta. Det kommer nog att bli tajt.

Men det är Teracom börjar bäst, samtidigt som CCCP har svårt att få det omtalade grundspelet att stämma. De röda dräller med bollen och veteranen Kjell ”Fetisov” Ekström ryter till om skärpning. De vitsvarta har faktiskt flera bra chanser att ta ledningen, där bara olyckliga studsar hindrar dem från att trycka in bollen i praktiskt taget öppet mål. Som så ofta när det inte blir mål på chanserna åt ena hållet, ringer det åt andra hållet och plötsligt är det CCCP som tagit ledningen. Målet ger lite lugn åt de röda som successivt tar över spelet, men Teracom är fortsatt farliga, inte minst med sina vindsnabba uppåkningar som bereder det rutinerade CCCP-försvaret viss oro.
Teracom Boxer United med silvermedaljerna kring halsen

Men CCCPs bredare spel betalar sig nu när frustrationen lagt sig och 2-0 är resultatet av ett allt större bollinnehav i offensiv zon. Teracom viker dock inte ner sig och skapar nerv i matchen genom att reducera strax innan paus och cupfinalen känns helt öppen inför den andra halvleken. Men domarduon hinner knappt blåsa igång andra halvlek innan CCCP gör 3-1, vilket åter skänker arbetsro åt den rutinerade röda maskinen. Av bara farten åker de ifrån till 5-1 och tycks ha cupguldet som i en liten ask, då Teracom sticker upp och sätter reduceringen med en lurig backhand ur snäv vinkel.

Det blir aldrig riktigt spännande under matchens andra hälft. CCCP har matchen i sina händer och kan åter ta en betryggande fyramålsledning. Teracom svarar, men de röda replikerar åter och håller undan till en tämligen komfortabel 7-3-vinst och saken är klar: CCCP är cupfinalvinnare 2014! Jan "Krutov" Teiner och Andreas "Drozdetskij" utmärkte sig bland cuphjältarna med två fullträffar var, men lagkapten Kjell ”Fetisov” Ekström lyfte, efter att ha mottagit guldmedaljer och pokal, fram lagets sista utpost Christer Magnefelt:
– Laginsatsen var bra, och vår målvakt stod för säsongens bästa insats då det som bäst behövdes. Det var lite oordnat spel i inledningen då vi släppte för mycket i mitten, men efter att vi fick in första målet så lossnade det. Vi fick ett par måls försprång och sedan kändes det ganska tryggt. Det här var faktiskt vår första titel, så det var så dags, lagom till 25-årsjubileumet! Men det blir nog inte så mycket mer än en fika nu efteråt för att fira. Vi får se, vi har inte riktigt tänkt på det…

Ett efterlängtat cupguld till 25-årsjubilarerna CCCP

 
Kolla också in vårt bildspecial från finalerna

 

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN