Konstgräset växer i Korpen

Av Carlis Fridlund den 03 juni 2014
Kategorier: Fotboll, Lagsport


Liksom konstgräsets vara eller icke vara är en het potatis i den svenska ligafotbollen har en liknande debatt kunnat skönjas i Korpen. Men istället för gräs mot plast har det då handlat om grus visavi konstgräs. Korpfotboll har länge förknippats med grusplaner och skrubbsår, en bild som dock reviderats de senaste åren.

Det finns något poetiskt med motljuset som kastar långa skuggor över fotbollsplanen silat genom grusdammet en försommarkväll. Med rediga skrubbsår och dammlunga som kräver genomsköljning av olika former av sportdryck. Detta har varit den bild många fotbollsnostalgiker målat upp för sin inre blick då de tänkt på korpfotboll. Men i takt med att grusplanerna ersatts med konstgräs är det inte längre självklart att korpspelare ska behöva harva runt på grus. Faktum är att Korpen Stockholm till denna säsong i det närmaste har lika fördelning av tider på konstgräsplaner som grusplaner, vilket varit en lång och mödosam process. 

Korpen Stockholms fotbollsansvarige Henrik Teljfors har jobbat hårt för att få Idrottsförvaltningen att släppa mer tider på konstgräs till korpfotbollen.
– Tidigare har vi mest fått konstgräs tider på helger, men i år var första prioritet att få mer vardagstider på för att kunna lägga högsta serien i Dam och Mix på konstgräs, något som varit vår ambition länge men som inte gått förrän nu. Lagen har varit väldigt positiva och det känns bra att äntligen kunna premiera våra dam- och mixlag som känt sig förfördelade gentemot herrarna vars högsta serie spelats på konstgräs ganska länge nu.

– Numera vill de flesta korplag spela på konstgräs och Korpen Stockholm skulle nog kunna växa ytterligare om vi fick så mycket konstgräs som vi vill. Men det är en bra bit dit, så än så länge är grusplanerna viktiga för oss för att få plats med alla lag. Det är ju också dubbelt så höga planhyror på konstgräs och en del lag vill hålla ner kostnaderna och väljer därför bort de högre säsongsavgifterna. Sedan finns det ju några grusentusiaster som aldrig skulle få för sig att spela på konstgräs men de är ganska få.

Åsa Wiksten i damlaget Blackberries är enbart positiv till att få börja spela seriematcherna på konstgräs.
– Det är fantastiskt kul! Spelet i det stora hela blir bättre då bollen inte studsar lika mycket som på grus. Bollen rullar inte lika snabbt och då blir passningsspelet bättre. Kul och bättre fotboll helt enkelt! Det gick snabbt att vänja sig. Vi såg nog bara fördelar, så det var bara att gå ut och köra.

Blackberries säsongen 2013, då alltjämt på grus

Ska man tro Åsa kommer laget inte att trilla ur högsta divisionen och tvingas tillbaks till gruset i första taget, då de spelat där sedan urminnes grustider. Men i grund och botten handlar fotboll om så mycket mer än underlaget man spelar på:
– Blackberries startade 2002 i lägsta serien men spelade oss snabbt upp till högsta division. Vår målsättning varje år är att hålla oss kvar i serien, men vårt största mål är att ha så kul som möjligt på plan, att få spela bra fotboll, träffas och umgås så länge det går. Har man spelat så länge är det svårt att sluta med fotbollen helt. Gemenskapen, känslan vid förlust, vinst, analyserna, irritation, humorn och glädjen på och sidan av plan är svårt att släppa.

– Den största skillnaden mellan konstgräs och grus är väl att på konstgräs kan man faktiskt beräkna ganska bra hur en boll kommer att studsa eller rulla. Det kan räcka med att bollen av en slump studsar på ett förrädiskt gruskorn för att ett genialiskt inlägg ska se mediokert ut, säger Sebby Gustin i mixlaget Bara Bajare DK, som trots namnet inte är ett korplag enbart för hammarbyare:
– Nej, det enda kravet vi har är att man är en bra kamrat. Vi har turen att kunnat ha våra matcher på vår träningstid på konstgräs i ett par säsonger nu, där nästan alla lag som då fått möta oss har tyckt det varit trevligt att slippa grus. Att det nu blir så för alla lag i förstadivisionen är fantastiskt trevligt och det är en utveckling som jag hoppas fortsätter.

Lagbild på Bara Bajare DK från Korpen Stockholm Cup i vintras

Bland de som inte varit odelat positiva till att börja spela på konstgräs finns gruskramarna Hoyzer Girlz. Tara Svensson beskriver känslan då hon fick reda på att laget skulle få byta underlag inför säsongen:

– Beskedet kom lite som en smäll på käften! Gruset är ju en viktig del av den hoyzerska fotbollskulturen. Skillnaden är främst att både bollen och en själv rör sig kvickare på grus. På plasten blir det mer friktion och bollen fastnar i det fluffiga underlaget. Jag saknar hur vi efter matcherna brukade beundrar varandras skrubbsår och tömma skorna på småsten. Med intorkat grus blandat med svett i ansiktet såg vi ut som och kände oss som riktiga krigare! Men det är klart, några av de som inte spelat så länge med oss tycker att plastgräset är okej. Jag tror inte att jag kommer att vänja mig, men det är bara att gilla läget!

Bara Bajares Sebby Gustin vill inte hålla med om det är svårt att vänja sig vid konstgräs:
– Frågan är snarare, om man blickar bakåt, hur man någonsin kan ha vant sig vid att spela på grus?

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN