Korpen National Cup - så här gick det!

Av Henrik Teljfors den 09 juli 2014
Kategorier: Fotboll, Lagsport


Korpen National Cup (fd Korpen Stockholm Cup och Korpen Pressbyrån Cup) avgjordes som vanligt under tre dagar i början av juli. Vädergudarna var som alltid med arrangörerna så det föll inte en droppe regn under cupen utan det var istället strålande sol och 25-30 grader varmt. Vi fick se snygga tvåfotsdribblingar, missade målchanser, TV-räddningar och feltajmade brytningar. Dessutom var det bra stämning på planen och väldigt få gula och röda kort. Underbart! 

Cupen startade 2009 vilket gjorde att detta var den sjätte upplagan. Totalt deltog 116 lag varav 96 herrlag, 12 mixlag och 8 damlag. Den stora nyheten denna gång var att det var ett samarrangemang mellan flera korpföreningar i Stockholm och att cupen spelades på två arenor. Förutom sedvanliga Östermalms IP var det även spel på Stadshagens IP under lördagen. Matchtiden var också förlängd från 1x15 minuter ifjol till 1x20 minuter, något som var väldigt uppskattat.

Spelet inleddes på fredagskvällen då 15 herrlag spelade sitt gruppspel. På lördagen spelade ytterligare 81 herrlag gruppspel och på söndagen spelade herrarna slutspel medan Dam och Mix körde både grupp- och slutspel. Först ut var Dam där åtta lag deltog i två fyrlagsgrupper och alla lag gick vidare till kvartsfinal. Grupp A vanns av Ugglan FC medan Forever Young segrade i grupp B. Men dessa lag fick sedan se sig besegrade i semifinalerna av Ulven Ladies (tvåa i grupp B) respektive Pumorna (trea i grupp B). Dessa lag hade uppenbarligen valt rätt taktik att inte förta sig i gruppspelet utan fokusera på slutspelet.

En jämn och bra final mellan Ulven Ladies och Årets korplag 2014, Pumorna, slutade till sist med en 1-0 seger för ulvarna i kampen mellan rovdjuren. Därmed fick lagkaptenen Jessica Walldén äntligen lyfta segerpokalen i en korpturnering efter flera nesliga andraplatser. Finaldomare var Thomas Gjutarenäfve.


Dammästare KNC 2014: Ulven Ladies

I mixklassen som huserade 12 lag i tre fyrlagsgrupper såg flera lag riktigt giftiga ut. Bara Bajare DK startade med att slå Bea med hela 9-0 och vann till slut grupp C. FC Schmetterlinge tog tre raka segrar i gruppspelet och vann grupp A och grupp B vanns av Skicka BK (Årets korplag 2013). I kvartsfinalerna besegrade Bara Bajare En mix av Sthlms bästa med 1-0, Skicka slog 2012 års mästare Söder om Söder med 3-1, fjolårssegrarna Västertorps BK vann över Lilla Planen FC med 3-2 på straffar och slutligen gick FC Schmetterlinge segrande ur striden mot FC Erkers med klara 3-0. Med samma siffror slog de därefter Bara Bajare i ena semifinalen medan Västertorp återigen gick vinnande ur en straffsparksläggning, 2-1 mot Skicka BK som har en miserabel straffstatistik i cupen. Läge att träna mer straffar nästa år Jessica, Tove, Kim & Co?

En tät och spännande final mellan FC Schmetterlinge och Västertorps BK gick även den till straffar och för tredje matchen i rad visade sig Västertorp ha de starkaste nerverna och vann med totalt 3-2. De försvarade därmed sin mästartitel från ifjol. Något överraskande eftersom de "bara" kom tvåa i sin grupp men det är ju som bekant i slutspelet det gäller. Finaldomare: Jan Hibell.


Mixmästare KNC 2014: Västertorps BK (andra raka segern!)


Damfinalens domare Thomas Gjutarenäfve och mixfinalens dito Jan
Hibell mottar pris av Gunnar Svensson från Korpen Sundbyberg.

I herrklassen gick de 14 bästa gruppettorna direkt till 16-delsfinal medan övriga gruppettor samt grupptvåorna fick spela 32:delsfinal. Det blev med andra ord en lång dag för de lag som gick långt. I kvartsfinalerna besegrade Nordnet FC Loco med 3-2, Örnsbronx Pitbulls vann över La Onda med samma siffror, FC O'Higgins slog Salong Betong FC med 1-0 och slutligen segrade fjolårsmästarna CSKA Montelius över Berget Seniors med 2-0. Det bäddade för semifinaler mellan Nordnet och CSKA Montelius (slutresultat 1-3) medan FC O'Higgins tog sig an Örnsbronx Pitbulls och vann med klara 3-0.

Finalen spelades mellan två helt olika lag. CSKA Montelius rörde knappt en min när de vann sina matcher medan FC O'Higgins firade varje seger som om de tagit VM-guld. Finalen bjöd dock inte på något finlir utan det blev en ganska tillknäppt historia där inget lag vågade riskera något så matchen slutade 0-0 och gick till straffar. Där drog Montelius det längsta strået och satte sina första två medan O'Higgins brände sina. Slutresultat 2-0 till Montelius som alltså vann även årets upplaga av cupen. Starkt jobbat med bara en avbytare! Finalen dömdes av Johan Jäderlund som fick ligga i för att hålla taggade spelade i schack.


Herrmästare KNC 2014: CSKA Montelius (försvarade fjolårets guld)

Vi vill passa på att tacka samtliga lag, domare och funktionärer, massörerna från Axelsons som fanns på plats hela cupen samt våra sponsorer Folksam, Team Sportia, Länna Sport och Vitamin Well.

Vi ses 2015!

Bildspecial kommer upp på vår Facebooksida inom kort.

Spelprogram, resultat och tabeller återfinns här!

Hjälp oss att förbättra cupen, fyll i en snabb enkät här!

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN