Seriestart för Korpens basket

Av Carlis Fridlund den 01 september 2014
Kategorier: Basket, Lagsport


På söndag är det höstseriepremiär för korpbasketen vilket Korpgluggen uppmärksammar genom att prata med aktiva både på och vid sidan av planen.

Basketen introducerades 1891 av James Naismith och var till en början främst tänkt som en lättsam inomhussport att fylla ut glappet mellan den amerikanska fotbolls- och basebollsäsongen. Gymnastiklärarinnan Tekla Swedlund lär redan 1898 ha varit först med att importera fenomenet från andra sidan Atlanten, men sporten etablerade sig i Sverige först efter andra världskriget. Här inkluderades den inledningsvis under handbollsförbundet, innan basketen 1952 fick ett eget förbund. Korpen hängde tidigt på och i Stockholm lär det ha arrangerats basketserier redan under 1950-talet.

Mattias Drotz har varit ansvarig för basketen sedan hösten 2011 och har under den perioden sett sektionen växa till sig efter några svåra år.
– För några år sedan var intresset så svalt att basketen faktiskt låg nere en säsong. Sedan tog den lite fart med 7-8 lag och nu har vi faktiskt 15 lag i två serier. Annars är målsättningen att fortsätta växa. Jag både tror och hoppas på tre divisioner inom de närmaste åren. Damlandslaget har ju fått mycket mediautrymme med all rätt efter deras framgångar och även herrlandslaget med Jonas Jerebko pratas det en del om. Sådant speglar av sig direkt bland motionärer som vill börja igen och då finns vi och tar emot alla spelsugna.

Korpens basket spelas söndagskvällar i Kärrtorpshallen och lagen spelar tre mot tre mot en korg, likt den streetbasketinfluerade tävlingsform som tidigare kallades FIBA33 men nu oftast går under namnet 3x3.
– Seriespelet har dominerats av Hoop Dreams som vunnit högsta ligan flera år i rad. Jag har faktiskt tappat räkningen, men det är en imponerande lång svit nu. Det jag ser fram emot mest är om något lag kan utmana Hoop Dreams denna säsong. Det är ett par starka lag som gick upp ifrån Division 2 som jag tror kan ge Hoop en riktig omgång i höst, säger Mattias

Roberto Castañeda Lozano är lagledare för regerande seriemästarna Hoop Dreams. Han har spelat basket i 15 år och började i Korpen efter tips från en vän. Trots att laget såklart vill försvara titeln hoppas de liksom Mattias Drotz att Hoop Dreams får det tuffare i år:
Det roliga med Korpen är att det är bra stämning och att alla får vara med. Fast ibland blir det för ojämnt. I år hoppas jag att det ska finnas ännu bättre motståndare och bli fler spännande, tighta matcher.

– Vi är medvetna om både våra starka och svaga sidor och utnyttjar det. Vi har en ganska tydlig rolluppdelning, känner varandras spelstil väl och vi är generellt större, både längre och tyngre, än de andra lagen, och vi gillar att försvara och kämpar för varje poäng. De andra lagen får ta i och lära sig att utnyttja våra svagheter för att utmana oss. Fast det går nog inte, avslutar Roberto segervisst.

På söndag den 7/9 startar Korpens basketserier, där regerande mästarna Hoop Dreams möter Murphys kl 19 i Kärrtorpshallen.

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN