Volleybollen laddar för seriepremiär

Av Carlis Fridlund den 22 september 2014
Kategorier: Lagsport, Volleyboll


Den sista söndagen i september är det seriestart för Korpen Stockholms volleyboll i Spångahallen. Vi kollade pulsen inför premiäromgången.

Sporten introducerades i USA 1895 och kallades ursprungligen Mintonette, men fick snart beteckningen volleyboll. Den fick fäste i Sverige under 50-talet, men först 1961 bildades Svenska Volleybollförbundet. Sett till antalet nationella förbund är det världens mest spridda sport, där fotbollen dock har flest utövare. I Korpen Stockholm har volleybollsektionen varit aktiv sedan sjuttiotalet och finns idag i spelklasserna herr, dam och mix. Snart är det dags för en ny säsong, efterlängtad av såväl spelare som funktionärer.

– Jag ser verkligen fram emot att få börja spela igen och att allt ska flyta på som vanligt. Det är så himla roligt att spela volleyboll. Det är enda gången som jag glömmer allt annat och bara har spelet i huvudet. Sedan får man motion på köpet och det är ju inte helt fel, säger Johan Friedner som har spelat volleyboll i Korpen sedan 1982. Sedan länge har han även haft hand om organisationen av volleybollserierna i Korpen Stockholm. Han minns korpvolleybollens storhetstid:
– När jag gick med i styrelsen och började organisera seriespelet så fanns det ca 125 lag, men under ett år på nittiotalet hade vi ingen hall, så när vi kom igång igen hade vi tappat cirka hälften av lagen. Nu ligger vi på omkring fyrtio lag, en siffra som har hållit sig ganska konstant de sista tio åren.


– Korpen har samma regler som Svenska Volleybollförbundet, men tillämpar dem lite snällare. T ex är domarna inte lika hårda vid felaktig bollberöring. Dessutom håller vi inte så hårt på kraven om planstorlek, spelarbyten och speldräkter. Vi tillåter också spel med färre personer på plan om man har brist på folk. Sedan har vi mixspel. Volleyboll är en sport som lämpar sig utmärkt för könsblandade lag där alla spelare är lika viktiga, säger Johan.

Daniella Jensen i laget Playing with the Balls började spela volleyboll för sju år sedan, då hon pluggade i Sydney.
– Jag fastade direkt för både sporten och gemenskapen. Tidigare har jag spelat mycket tennis, men det är mycket roligare att vara ett lag! 2010 blev jag taggad att börja spela volleyboll igen och frågade då flera gamla kompisar från universitetstiden i Linköping, kollegor och andra vänner och som direkt ville vara med och så började laget spela tillsammans. Ingen har egentligen spelat volleyboll innan vi startade laget 2010 så det är mer vilja än kunnande på plan.

– Vi vill gärna vinna matcher men är väl medvetna om våra begränsningar och så länge vi skrattar på plan kommer vi nog fortsätta. Det är fortfarande större delen av laget som spelat ihop sen dess och umgås fortfarande mycket. Vi har riktigt roligt på plan - en bra blandning av vinnarinstinkt, skratt och kämpande utan en fantastisk teknik eller strategi. En säsong kom vi faktiskt på tredje plats, men förra säsongen vann vi knappt någon match, så nu ser laget fram emot att både ha kul men också vinna lite igen!

Klockan 19 den 28:e september kliver Daniella Jensen och Playing with the Balls in på banan i Spångahallen där de ställs mot YOLO i premiäromgången.

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN