Derbystämning i Korpen

Av Carlis Fridlund den 22 oktober 2014
Kategorier: Fotboll, Lagsport


Det är inte bara Stockholms storklubbar som lockar klackar som piskar upp stämningen kring fotbollsmatcherna med sång, tifo och bengaler. I fredags kväll fick vi se exempel på denna supporterkultur i en av Korpen Stockholms ungdomsserier.


Det var dags för ärkerivalerna CSKA Sköndal och Union Skogås att mötas i sista omgången av Ungdom Killar Öster div.2. Redan innan match hade Skogås spelat hem förstaplatsen och Sköndal säkrat placeringen i tabellens diametralt motsatta ände. Att fotbollssupportrar är ett högst kontroversiellt kulturfenomen gjorde sig påmint också denna afton. Tio minuter före avspark kom en polispatrull förbi efter att grannarna till annars så lugna Bäckahagens bollplan i Bandhagen hört av sig och undrat vad det egentligen var frågan om. Och man kan nog förstå dem, för den här sortens tillställningar tillhör inte vardagen i Korpens serielunk.

Ja, detta var ett derby som handlade om så mycket mer än fotbollen som spelades. Här var det två röststarka klackar som med sång, tifo och en hel del pyroteknik mätte krafterna med varandra. Publiksiffran lär ha legat en bra bit över hundratalet tillresta, vilket måste kvalificera sig som en toppnotering för en seriematch i Korpen Stockholm. I synnerhet när den spelas kvart över nio en fredagskväll ute i förorten. Matchstarten fick dessutom skjutas upp ytterligare till följd av den rikliga bengalbränningen.


Sebastian Glad är drivande i Union Skogås supporterförening Ultras 142, vars namn härleds från postnumret för Skogåsområdet:
– Vår Ultrasgrupp startade egentligen med att spelarna tyckte att det skulle vara roligt med fans på matcherna, att det fanns något mer organiserat. Vi supportrar är goda vänner både inom gruppen samt med laget. De är otroligt sjyssta, vi ställer alla upp för varandra och då blir det lätt för många att komma på matcherna. Sedan har de också spelat en fantastisk fotboll under säsongen, vilket självklart bidrar. Alla vi som står på sidan har också ett stort intresse för läktarkultur och att skapa god stämning på fotbollsmatcher. Jag går inte nödvändigtvis på matcherna för att se fotboll utan för att skapa en fantastisk stämning, en stämning som Korpen aldrig skådat.

CSKA Sköndal har naturligtvis sin egen Ultrasgrupp med hängivna fans. CSKA-spelarna Calle Retsmar och Herman Gustafsson sticker inte under stol med att de gillar hypen kring laget och stämningen på matcherna.
– Det var bra drag från båda sidorna med häftiga tifon och massor med pyroteknik. I de stora matcherna så kommer folk mer dit för allt runtomkring och inte bara fotbollen, som i ett allsvenskan derby. CSKA Sköndal är ett grabbgäng som lirat fotboll tillsammans i Sköndals IK en gång i tiden och nu gjort comeback i Korpen. Fansen är vänner och deras vänner och har på senaste tiden blivit en hel del fler som man inte känner, men det gör det bara ännu roligare och alla är välkomna!


Sociala medier är i mångt och mycket den kanal som används för att skapa uppmärksamhet kring matcherna och elda på rivaliteten mellan klubbarna.
– Inför de större matcherna görs evenemang och vi skriver mycket om dem på sociala medier för att skapa hype och lite hets mot motståndarna så att fler lockas till att kolla. Sen på "derbymatcherna" har vi stora bränningar av pyroteknik och allsång som fotbollssupportrar gillar. Vi går även gemensamma marscher spelare och fans till matcher för att tagga ihop tillsammans, berättar Herman.

Sebastian är inne på ett liknande resonemang:  

– Hypen skapar egentligen sig själv många gånger. När vi har matcher mot våra största rivaler startar allt på Twitter och Facebook genom lite småhets. Sedan kommer allt av bara farten. Man bestämmer sig för ett tifo, skapar Facebookevenemang, färgar orten i klubbens färger och sedan bidrar alla med sitt. Säger man ordet bengalinferno så drar det några extra också!

Matchen slutade för övrigt 2-0 till Union Skogås.

Foto: Saga Linnes och Catalina del Gaiso

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN