Korpgluggen provar på dodgeball

Av Carlis Fridlund den 27 januari 2015
Kategorier: Dodgeball, Gruppträning, Lagsport


Som den uppmärksamme kanske noterat är en nyhet för året Korpens träningspass i dodgeball som sker i samarbete med Stockholm Dodgeball Association. Korpgluggen släppte pennan och bestämde sig för att rätt och slätt prova på denna sällsamma nymodighet.

Ett glatt och förväntansfullt gäng på cirka tjugo pers mönstrar Eriksdalsskolans ena gymnastiksal denna torsdagsafton. Tjejer och killar med olika grad av erfarenhet från dodgeball, alltifrån illgröna nybörjare som undertecknad till rutinerade landslagsspelare. Markus Persson är allt annat än grön och pekas ofta ut som de som i egenskap av initiativtagare till Stockholm Dodgeball Association satt sporten på kartan i Sverige.
– Jag fastnade för dodgeball sommaren 2008 när jag var på semester i New York. De hade en happening med band, öltält och dodgeball varje söndag i Brooklyn. Jag gillade kombon och tyckte att det var värt att dra igång något liknande här hemma, alltså mer ett skönt häng än blodigt allvar. Dodgeball kommer ursprungligen från USA och spelas flitigt där men det spelas över hela världen. I Europa ligger Brittiska övärlden i framkant, framför allt England och Skottland.

En lättsam uppvärmning tar vid och även för en relativt bollvan individ som undertecknad tar det en stund att vänja sig vid de textilklädda bollarna som är mer svårgreppade än jag trott, både att kasta och fånga. Vi som inte tränat tidigare får en snabb regelgenomgång. Reglerna är inte svåra att förstå, men när spelet väl är igång är det lätt att som nybörjare tappa bort sig. I Sverige har de flesta spelat spökboll på gympan och på många vis är det samma grundprincip här, men utan spöken. Det gäller att träffa motståndarna med någon av bollarna för att bränna ut dem. Om däremot motståndarna tar en lyra blir man själv bränd, samtidigt de får tillbaks en av sina brända spelare.

Skratten är många, liksom uppmuntrande ord både från medspelare och motståndarlag. Det spektakulära premieras och under spelets gång strösslas det generöst med akrobatiska undanmanövrer likväl som avancerade kasttekniker och kombinationer. Markus Persson menar att det är fundamentalt för den inriktning Stockholm Dodgeball Association har tagit:
– Svensk Dodgeball har handlat, handlar och ska alltid handla om att ha kul och spela spektakulärt, alltså vinna publikens hjärtan. Det har det svenska landslaget bevisat i varje internationell turnering man ställt upp i.

Julia Allansson är ansvarig för Korpen Stockholms gruppträning i lagidrott och berättar om satsningen på dodgeball.
– Korpen hoppas som alltid att nå ut till fler som vill sporta och ha kul tillsammans. Det bästa med dodgeball är att alla kan vara med och att det funkar att spela både inne och ute. Inga förkunskaper krävs. Mitt intryck efter den först dodgeballträningen var att alla verkade ha väldigt roligt och att tränarna var helt fantastiska. Det var en timme av ren glädje.

Jag börjar bli varm i kläderna, men har full sjå med att hålla mig undan då bollarna börjar vina kring en. Sakteligen börjar spelets finare nyanser liksom olika strategier att framgå. En framgångsrik taktik är att snacka ihop sig om vem man ska försöka bränna och bombardera denne med flera bollar samtidigt. Jag förbannar min gula tröja som gör att jag på ett enastående vis står ut som ett tacksamt offer. Att ducka för en boll är inga större problem, men när det kommer två eller fler bollar mot en samtidigt ligger man pyrt till. Pang! En motståndare får in en fullträff rakt i mitt huvud och bränner ut mig, men bollarna är mjuka och det enda som smärtar ett ögonblick är självkänslan och det rinner av en fort i den uppslupna atmosfären. Nittio minuter har plötsligt passerat, men i den nästan euforiska stämningen känns det som att jag precis börjat och bara vill fortsätta. Jag börjar ju få koll på det här nu!

Korpen Stockholms dodgeball har fått en flygande start med fulla träningar och om det är fler som vill träna kan det bli tal om att hyra in sig i den intilliggande hallen också. För Markus och hans kollegor i Stockholm Dodgeball Association är det också ett bra sätt att sprida sporten. I sommar bär det av till Nordirland där han ska representera Sveriges landslag och till dess vill han gärna se att dodgeballen vuxit till sig ytterligare.
– Nästa EM går av stapeln i Belfast i augusti, vårt mål är att ställa upp med herr, dam och mixedlag för första gången. Tidigare bara herrlag förutom i hemma-EM 2011 då vi även hade damlag.

Det är uppenbart att det inte bara är det sportsliga inslaget som förenar. Snacket runtom och gemenskapen gör dodgeball till så mycket mer. Men klockan är mycket och jag tackar nej till den ”After Dodge” som utlyses direkt efter träning och dusch. Jag har haft djävulskt kul, men så kul ska jag inte ha.

 
Vill du också testa dodgeball? Läs mer och anmäl dig här!

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN