Kookaburra IK är Årets korplag!

Av Carlis Fridlund den 16 april 2015
Kategorier: Fotboll, Lagsport


Sällan har man sett gladare vinnare när det stod klart vilka som vunnit Korpen Stockholms prestigefyllda tävling Årets korplag på 2015 års upptaktsträff inför fotbollssäsongen. Kookaburra IK kommer det närmaste året kunna lägga sig till med prefixet som väcker såväl respekt som avund.


Bara ströplatser längst bak återstod bland de närmare 500 som ryms i nattklubben Colosseums lokaler under Tele2 Arena när Korpen Stockholm arrangerade sin årliga Upptaktsträff inför fotbollssäsongen. Det blev en härlig kväll bestående av pizzabuffé, tävlingar på scenen, intervjuer med domare och lagledare, uppsnack inför sommarens höjdpunkt Korpen National Cup, presentation av Korpen Stockholms nya samarbete med Intersport & Nike samt visande av Champions League-fotboll på storbildsskärm.

Korpen Sveriges generalsekreterare Eva Bjernudd öppnade upptaktsträffen och Korpen Stockholms fotbollsgeneral Henrik Teljfors berättade att korpfotbollen i Stockholm är hetare än någonsin, där man kommer att slå rekord med över 700 anmälda lag till seriespelet och där många lag dessutom står på kö för att få plats.

Kanske var det bara dålig tajming och ett olycksfall i arbetet som gjorde att en sponsor placerat ut prover på duschkräm, för män, på alla bordsplatser. Det förtog tyvärr lite av Henriks brandtal om att satsa extra på tjejerna i Korpen, bland annat genom att alla deras serier i år spelas på konstgräs och den stundande rekryteringskampanjen för att få fler kvinnliga domare. En kampanj som trots att den inte dragits igång på allvar redan resulterat i att fem tjejer anmält intresse för gratisutbildning och dömning i Korpen Stockholm.

Bland tjejerna på plats fanns förstås Pumorna som vanlig ordning dominerade med flest spelare på upptaktsträffen iförda lagets matchtröja. Därmed fick de för andra året i rad en gratisplats i sommarens Korpen National Cup och en chans till revansch, efter att ha förlorat finalen ifjol. Däremot stod det klart att de skulle vara tvungna att lämna ifrån sig titeln Årets korplag.
– Det känns såklart lite tråkigt. Vi har burit titeln med stolthet. Samtidigt är det kul att vara här och få hylla årets vinnare, sade Pumornas Catha Sjögren.

Kvällens höjdpunkt kom sist i scenprogrammet och var naturligtvis utnämningen av Årets korplag 2015. De tre finalisterna lästes upp: AllaVii STHLM, Hoyzer och Kookaburra IK. Jublet steg långt bak i lokalen från Kookaburras representanter när deras bidrag spelades upp och det stod klart att de var vinnarna i tävlingen. Kvällens konferencier, sportkommentatorn Niklas Holmgren, manade upp vinnarna på scenen. Det tog en liten stund för entouraget att ta sig hela vägen fram, men väl där var det ett minst sagt lyriskt gäng som tacktalade.

– Jag vet inte var jag ska börja, men det här är nog det bästa jag varit med om i mitt liv. Helt otroligt! jublade en tagen Ludvig Andersson.
– Vi startade förra året och är inte ens speciellt bra. Ingen anade hur viktigt laget skulle bli, men till slut blir det veckans höjdpunkt. Jag tror alla här förstår vad jag menar. Tusen tack! Vilken otrolig jävla grej! Jag är stolt och glad att få axla manteln efter Pumorna, tillade Ludvig.

– Det var en tuff uppgift för juryn som var allt annat än eniga. Men faktorerna som tillsammans gjorde att vi bestämde oss för Kookaburra IK var att de dels ger intryck av att vara ett skönt gäng som symboliserar Korpens värden med att alla är välkomna. Dels är deras film väldigt proffsigt gjord och sist men inte minst lyfter den ytterligare av det faktum att de har en egenkomponerad laglåt i videon, kommenterar juryns ordförande Henrik Teljfors valet.


En av stunden tagen Ludvig Andersson mottar priset som Årets korplag av Henrik Teljfors

Kookaburraspelarna var tvungna att smita iväg på middag med resten av laget direkt efter prisceremonin, men när vi talades vid dagen efter svävade Ludvig Andersson fortfarande på moln.

Vad var din spontana reaktion när er film visades och det stod klart att Kookaburra var Årets korplag 2015?

– Alltså, vi åkte dit med låga förväntingar. Nog för att vi vet att Korpen Stockholm är en fantastisk organisation men att det skulle vara SÅ fantastiskt ordnat, det hade vi inte väntat oss. Det kändes ju som att vara på Ballon d’Or (FIFA:s stora gala där Guldbollen utdelas, red.anm.). När Henrik Teljfors började läsa upp namnen på finalisterna drabbades vi alla av stundens allvar och adrenalinpåslaget var totalt. När det sen stod klart att vi hade vunnit, ja, det var ju helt fantastiskt, bland det roligaste en varit med om.

Kan du berätta lite om Kookaburra IK?
– Kookaburra IK föddes dagen efter Svenska herrlandslaget i fotboll åkte ur VM-kvalet i playoffmatchen mot Portugal. Jag blev så enormt nedslagen och ledsen och tyckte att allt var värdelöst. Som en reaktion på det föddes en något orimlig tanke: Att starta ett fotbollslag med den närmast psykotiska undertexten att ”ta saken i egna händer” och helt enkelt vinna fotbolls-VM. Nu är ju verkligheten den att jag själv inte är någon fotbollspelare, knappast ens som grabb.

– Samtidigt är det inte talang eller styrka som efterfrågas när en blir draftad till Kookaburra. Den uteslutande viktigaste faktorn är hjärta. Alla i KIK ska känna den där sällsamma lyckan över att vara del av ett lag, del av något större än en själv och det har vi lyckats med ganska bra tycker jag. Det spelar ingen roll att en är asdålig och klantar till det på plan hela tiden. Det som är viktigt är att en dyker upp på träning och match och att en aldrig sviker laget. Att vi alla delar den närmast övernaturliga känslan som infinner sig kl 0645 i november, när vi samlas på Tanto för passningsövningar.

– Efter halva säsongen 2014 stod det dock klart att vi var minst sagt instabila. Vi hade vunnit ett par matcher, men förlorat desto fler med 10-0. Då fick vi kontakt med tränaren Janne Lundberg som hajade precis vad vi var för typer. Sedan dess har vi tränat hårt varje tisdagsmorgon och är, i min enkla mening, nu mycket bättre än när vi startade.

Har ni som spelar i laget några gemensamma nämnare?
– Yngste spelaren är 28 år gammal, äldste är 45. Somliga spelade mycket som yngre men de flesta är vanliga ”idioter”. Många i laget har känt varandra sedan grundskolan men nu när vi är vuxna med karriär och familj, misstänker jag att laget utgör en mycket stor social plattform för samtliga. För mig personligen betyder våra tisdagsträningar att jag träffar mina kompisar dubbelt så mycket som jag skulle gjort annars. Ett faktum icke att förringa.

– Vi är söderbor och östermalmare, en advokat och en naprapat, en ekonom och en skodesigner. Den gemensamma nämnaren är laget, helt enkelt. Och kärleken till sporten. Vi spelar för att det är så vansinnigt roligt. Men som kapten och lagledare vill jag att alla ska känna det som att de spelar i Arsenal, eller annat valfritt superlag. Jag vill att alla ska känna gemenskapen och glädjen i att vara en del av Kookaburra. Lek på blodigt allvar!

Hur tror du att prefixet Året korplag kommer att påverka laget Kookaburra? Jag menar; Årets korplag Kookaburra IK!
– Först och främst är det otroligt kul för laget, det ger ju ett självförtroende utöver det vanliga. Dessutom förpliktigar titeln. Nu måste vi ju leva upp till utmärkelsen, både på och utanför planen. Dessutom sätter det förhoppningsvis skräck i motståndarna. Ett psykologiskt övertag kan vi behöva.Här kan du se den vinnande filmpresentationen

Här kan du se vinnarnas egen film från Upptaktsträffen

Korpgluggen kommer under säsongen att punktmarkera Årets korplag Kookaburra IK, så räkna med att höra mer från dem!

 

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN