Fotbollsgeneralen fyller tio!

Av Carlis Fridlund den 01 juni 2015
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Kansliet, Lagsport, Övrigt


Henrik Teljfors gör sitt tionde år som ansvarig för fotbollen i Korpen Stockholm. Antalet lag i korpfotbollen har vuxit med imponerande 67% sedan han tillträdde 2005, hur har han och Korpen lyckats med detta och vad är han själv mest nöjd med under dessa tio år? Och hur var det egentligen med den där plaketten?

Berätta om din egen bakgrund som korpfotbollsspelare!
– Jag startade mitt eget korplag FK Ulven 1994 när jag var 18 år. Då bestod serierna nästan uteslutande av rundlagda gubbar med ganska mediokra fotbollskunskaper och mer benknäckande än skönspel. Det har verkligen hänt mycket sedan dess, nivån är en helt annan i Korpen idag. Ulven firade 20-årsjubileum ifjol och är därmed ett av stans äldsta korplag. Numera har vi även damlag, mixlag och oldboyslag i föreningen och totalt har över 300 spelare dragit på sig den gulsvarta matchtröjan genom åren. Jag kan dessutom stoltsera med att jag i år kommer nå upp i 1000 spelade korpmatcher med FK Ulven, det är rätt häftigt!

Hur kom det sig att du började jobba på Korpen?
– Det var mest en slump faktiskt. Jag hade precis avslutat ett längre vikariat som fritidsledare på Hagsätraskolan och letade jobb när en kompis som då satt i styrelsen för Korpen Stockholm sa att de behövde folk och att han tyckte jag skulle passa perfekt eftersom jag redan kunde verksamheten så bra efter mina år som lagledare och spelare. Så jag sökte jobbet och på den vägen är det.

Vilken bild hade du av korpfotbollen när du tillträdde som huvudansvarig?
– Jag har alltid älskat korpfotboll som koncept men hade ganska klara mål med vad ville uppnå när jag tog över som fotbollsansvarig. Domarnivån var ganska låg och det fanns inga yngre domare alls. Dessutom hände det ganska ofta att domaren inte dök upp till matchen. Organisationen arbetade väldigt gammaldags där jag snabbt införde Excel som arbetsverktyg istället för papper och penna och det fanns inget större kvalitetstänk. Man la heller inte ner någon tid på att göra reklam eller ha en bra hemsida. Så det fanns en hel del att ta tag i.

Vad har varit roligast med den här långa resan?
– Att se utvecklingen som skett på alla plan, dels organisatoriskt men även kvalitetsmässigt ute på planerna. Numera spelas fler korpmatcher på konstgräs än på grus och nivån på domarna är som sagt en helt annan nu än för tio år sen även om en del förväntar sig domare på Jonas Eriksson-nivå när de själva knappt tar en tröja i sitt korplag i division 12. Men det är lite så det ska vara också. En korpmatch ska vara som en VM-final fast med glimten i ögat.

– Det är också väldigt kul att läsa alla matchreferat, reportage och artiklar om olika korplag som florerar i sociala medier. Många lag som t.ex. IK Stym, Hoyzer och Mardrömselvan är väldigt duktiga på att marknadsföra sig vilket säkerligen också bidragit till korpboomen som varit de senaste åren.

– Men det som kanske är allra roligast är att efter jobbet bege mig ut till någon av de många planer där det spelas korpfotboll, sätta mig på grässlänt och se hur roligt alla har. Det ger mig förnyad kraft och energi att ta mig igenom de perioder då det är väldigt mycket att göra. Inför varje seriestart jobbar jag exempelvis nästan dygnet runt, men jag ser det som en enorm ynnest att kunna arbeta med något som jag verkligen älskar och brinner för. Det är värt väldigt mycket. Korpfotboll är ju en livsstil för mig!

– Jag måste också ta tillfället i akt att tacka den långa rad av fantastiska kollegor som jag haft genom de här tio åren. Jag har fått många vänner för livet på jobbet.

Vad ser du för andra långsiktiga tendenser inom korpfotbollen?
– Ungdomsserierna som startade 2007 fortsätter att öka i omfång. Dessutom finns det ett fantastiskt engagemang bland många av ungdomslagen. Det är inte ovanligt att det dyker upp 50-100 supportrar med flaggor, banderoller och bengaler på en korpmatch en fredagskväll ute i Sätra. De är dessutom väldigt flitiga att skriva om sina matcher på Facebook och Twitter, vilket ökar engagemanget ännu mer.

Vilka är ur ditt perspektiv de största utmaningarna för Korpen?
– Att få tillräckligt med plantid på konstgräs för att härbärgera alla lag som vill spela på det. Vi får mycket konstgrästid på fredags- och söndagskvällar men inte lika mycket på vardagar då ungdomsföreningarna, med rätta, lägger beslag på de flesta tiderna. Det är alltid ett enormt pusslande att få ihop serierna och det blir värre och värre för varje år.

– Sedan är det även en utmaning att få alla att känna sig välkomna. Korpens slogan är ”Alla är välkomna”, men det blir lätt fina ord på ett papper. Det viktiga är ju trots allt att alla verkligen ska känna sig välkomna. Korpfotboll ska vara något för alla fotbollsälskare, oavsett nivå, kön eller ålder. Där kan vi fortfarande bli bättre.

Ni har knutit till er nya huvudsponsorer – vad har det för betydelse för korpfotbollen?
– Det kommer märkas på många olika sätt. Intersport har erbjudit lagen att köpa snygga matchställ till förmånliga Korpenpriser. Alla som spelar fotboll i Korpen Stockholm kommer även ha rabatt i alla Intersportbutiker och dessutom kommer både Intersport och Nike vara involverade i vår stora sommarturnering Korpen National Cup. Men vi kommer på nya idéer till utökat samarbete hela tiden så det kommer hända mycket spännande framöver. Samarbetet med Cardskipper, där alla medlemmar kommer få ett digitalt medlemskort i sin mobil, är också väldigt intressant.


Ibland lämnar Fotbollsgeneralen kansliet och lirar boll som en vanlig korpfotbollsspelare

Vad har du för förhoppningar på årets säsong? 
– Jag hoppas att vår satsning på fair play ska ge resultat och att vi ska hitta en hel drös nya duktiga kvinnliga domare. Där har vi varit eftersatta länge så det är verkligen på tiden. Däremot är det väldigt kul att vi i år kunnat lägga alla damserier på konstgräs för att premiera damlagen lite extra. Det är på tiden att damerna får lite förtur gentemot killarna för en gångs skull.

Något speciellt du ser fram emot?
– Korpen National Cup i juli är alltid en riktig höjdare och en personlig höjdpunkt då jag verkligen får tillfälle att prata med många lag, spelare och domare under tre fullspäckade fotbollsdagar. Dessutom är det alltid fantastiskt väder under cupen, vi har nästan kunnat ge solgaranti sju år på raken nu.

Sedan ser jag väldigt mycket fram emot korpsäsongen även som spelare. Jag hoppas på lycka och framgång för alla mina tre lag: FK Ulven (herr), Ulven Gentlemen (oldboys) och Bara Bajare DK (mix). Sen vore det ju inte fel att lyckas knoppa in någon hörna eller två även om en perfekt glidtackling givetvis alltid är snyggast.

Hur var det nu med den där plaketten du fick?
– Jag mottog Carl Albert-plaketten på Korpens representantskap för några veckor sedan. En utmärkelse som tidigare enbart gått till äldre personer för deras livsgärningar inom Korpen, men som nu alltså gick till mig vilket kändes enormt hedrande. Inte så illa att ha gjort en livsgärning på tio år. Jag hoppas bara inte att det var ett subtilt sätt att säga att jag gjort mitt inom Korpen, säger Henrik och skrattar.


Foto: Viktor Gårdsäter (bild 1 och 2)
Foto: Carlis Fridlund (bild 3)

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN