I ottan med Årets korplag

Av Carlis Fridlund den 18 juni 2015
Kategorier: Fotboll, Lagsport


Den strålande solen får en nästan att glömma bort det att de flesta av stadens invånare fortfarande ligger och sover när man kommer upp ur Stadions nästintill folktomma T-banestation. Klockan är sex och Korpgluggen ska till Östermalms IP för en dejt med Årets korplag Kookaburra IK.


Det är tidig morgon mitt i juni månad. För Kookaburra IKs lagkapten Ludvig Andersson är det som vilken tisdagsmorgon som helst under fotbollssäsongen: Uppe sedan fem, en kopp kaffe, ett glas juice och två mackor. Han hinner till och med hämta upp en lagkamrat på vägen till den sista omgången i Korpens morgonserie innan sommaruppehållet.

– Det är något magiskt med de här mornarna, säger Ludvig.
– Jag gillar att gå upp och ha känslan av att man är ensam om att vara vaken i hela staden. Sedan är dagen igång; det är något väldigt skönt med det! De flesta av oss har barn, så man är uppe tidigt ändå. Det fanns lite tveksamheter från början till att anmäla sig till morgonserien, men sedan har vi insett fördelarna. Ingen kan smita och säga att de har ett jobbmöte och det händer förvånansvärt sällan att någon försover sig.

Det är inga problem med motivationen, den tidiga timmen till trots:
– Som vanligt känns det som att vi måste vinna idag, säger en supertaggad Ludvig.
– Vinna eller dö! Torskar vi är hela veckan förstörd… Men eftersom det inte är någon ny match förrän i augusti känns det som att hela sommaren blir förstörd.

Visst står mycket på spel. Kookaburra kan med en vinst passera motståndana StudentConsulting i den haltande tabellen och dessutom få med sig en bra känsla över sommaruppehållet. En skön avslutning på en säsong som började så bra med vinst i premiären, men där laget sedan inte fått med sig en enda seger, trots stundtals bra spel.


Lagets tränare Janne Lundberg har förmodligen tröttnat att förklara varför han valt att gå från att coacha division 2-lag till ett högst medelmåttigt korpfotbollslag i motvind:
– Det är utmaningen, att kunna se att alla kan lära sig spela fotboll oavsett förkunskaper, säger han.
Inför dagens match vill Janne se ett stabilt försvarsspel och effektivitet i avsluten. Något som såklart är en truism i varje fotbollsmatch, men som i högsta grad är och har varit ett reellt problem för Kookaburra.
– Nu ska vi avsluta på bästa sätt. Sedan, under sommaren, ska vi träna hårt på sol och bad och att koppla av. Vi behöver distans. Jag tycker att vi har gjort det bra, framför allt under inledningen av säsongen även om vi har sackat lite på slutet, konstaterar Janne.

Tyvärr innebär inte tillfället det sköna trendbrott alla hoppats på. Kookaburra får jaga under hela matchen då StudentConsulting, med blott sex disponibla spelare, rullar in ett tidigt ledningsmål. Motståndarna spelar smart och kompakt försvarsspel mot ett Kookaburra som får mer och mer bollinnehav ju längre matchen lider. Men det är som förgjort! Trots dussinet målchanser går avsluten antingen i målramen, utanför eller rakt på motståndarmålvakten. När domaren Ulf Arkefelt blåser slutsignal kan Kookaburra bittert bokföra säsongens hittills fjärde förlust.
Ludvig stirrar tomt ner i det soldränkta konstgräset och skakar på huvudet.

– Jag blir så jävla deppig. Det är hemskt. Fruktansvärt. Jag tycker verkligen synd om alla som har kämpat, som tränar på vintern, dyker upp på tidiga morgonar och är så engagerade i laget. Visst är vi bättre i år än vi har varit tidigare, men det räcker uppenbarligen inte. Vi kan bara inte göra mål. Det känns förjävligt, men vi får komma igen, träna mer och bli bättre. Det coach alltid säger är att vi måste bli bättre på att ta emot och passa bollen. Om vi inte tappar bollen inom laget är hälften vunnet. Vi får inte ordning på huvudet heller, utan spelar fyrtio minuter med känslan att vi inte kan vinna. Kanske behöver vi lite mental träning också.


Att Kookaburra IK är Årets korplag är inget som han i nederlagets stund finner någon tröst i, men samtidigt är det ett faktum som inget annat lag kan ta ifrån dem oavsett matchresultat.
– Jag skäms! Just nu känns det inte som att vi förtjänar titeln Årets korplag. Inte idag. Vi förtjänar det i hjärtat, men inte på planen. Eller i och för sig; jag tycker visst att vi förtjänar att vara Årets korplag! Vi kämpar, tränar och alla dyker upp på alla aktiviteter. Trots att de flesta är runt 35, har barn och jobb står alla här oavsett väder. Men självklart vill vi följa upp titeln med lite sportsliga framgångar. Vår matchstatistik mot StudentConsulting är ju inte bra, men förra året torskade vi bägge matcherna med 0-5. Nu blev det 0-1, så det är väl ett fall framåt, även om de inte hade fullt lag.

– Vi var såklart väldigt glada bli utnämnda till Årets korplag, men sedan har vi jobbat på som vanligt. Det finns inga genvägar till sportsliga framgångar. Vid sidan av planen är nog de flesta rätt trötta på allt snack om att vi är Årets korplag, eller om Kookaburra i allmänhet. Men jag tror att titeln hjälper till när vi söker nya spelare. Nu har vi en ny målvakt på gång, så att en av våra backar ska slippa stå i mål. Och vår samarbetspartner Kamratposten skrev om oss på sin facebooksida, vilket kändes väldigt stort! säger Ludvig innan han går för att duscha av sig det värsta av besvikelsen.

Innan spelarna skiljs åt kommer de överens om att fortsätta träna under sommaren. Kanske tar de även tränaren Janne på ordet och satsar på lite sol, bad och avkoppling också för att få distans till en resultatmässigt tung vårsäsong. I vilket fall får Årets korplag Kookaburra IK fortsätta smida planer inför omstarten i mitten av augusti och då blir det sovmorgon med matchstart först kvart över sju på morgonen.

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN