Lagsidan: Stockholm Snipers

Av Carlis Fridlund den 06 oktober 2015
Kategorier: Fotboll, Handboll, Innebandy, Innefotboll, Volleyboll, Övrigt


För den som vill starta en webbsida för sitt korplag finns en svårnavigerad djungel av alternativ. Korpgluggen har utifrån befintliga lagsidor tittat på hur du kan gå till väga, vilka olika plattformar som finns att välja på och vilka som kan tänkas passa dig och ditt lag bäst. Stockholm Snipers har lagt ner mycket resurser på en professionell och modern sida.

Stockholm Snipers IF är Sveriges största HBTQ-idrottsförening som grundades 2003 med en ishockeyförening som blev Europas första gayishockeylag. Föreningen är speciell genom att främst vända sig till homo- och bisexuella samt transpersoner, samtidigt som allt fler heterosexuella väljer att idrotta med Snipers. Idag har Stockholm Snipers sektioner i fotboll, innebandy, handboll, friidrott och volleyboll. I Korpen Stockholm utmärker sig föreningen med ett damlag som i år vann korpfotbollens södra elitdivision.

Tidigare i år lanserades föreningens rykande färska hemsida byggd i webbpubliceringssystemet (CMS:et) Drupal.
– Vi ville ha en modern och statisk hemsida för hela vår förening, berättar Stockholm Snipers webbansvarige Andreas Carlsson.

– Korta texter för att enkelt få den informationen man söker, smart och enkel navigering är också något vi lagt fokus på. Vår webbutvecklare, OneGuy, har lagt ner många timmar på design, kod och sen utbildning för oss. Vi har valt en statisk hemsida för att inte lägga ner så mycket tid för att uppdatera texter. Vi har även länkat in våra sidor i sociala medier för att enklare kunna kommunicera med hjälp av ett forum som syns på flera ställen. Stockhom Snipers finns även på Facebook, Twitter och Instagram, säger Andreas.

Efter att webbsidan legat uppe skarpt ett drygt halvår har Andreas haft tid att utvärdera den och har svårt att hitta svagheter.
– Just nu ser vi enbart fördelar med hemsidan. Den är modern och vi har fått bra feedback på vår design. Sedan vi lanserade hemsidan har vi också märkt att fler valt att kontakta oss för att visa intresse för att träna med oss - detta beror på att vi lagt in en “Börja träna med oss”-knapp på alla sportsidor så man slussas vidare till ett enkelt formulär där man väljer vilken idrott man är intresserad av för att mailet sedan kommer till ansvarig inom idrotten. Den senaste månaden har vi haft drygt 400 unika läsare och drygt 100 återkommande besökare. 65% använder desktop, 30% använder mobiltelefon och resterande 5% använder tablets.

Andreas Carlsson har också ett par raka tips till den som funderar på att bygga en webbsida till sitt lag, i synnerhet om de ska göra det i Drupal.
– Att ha en bra budget samt en god idé. En välproducerad hemsida ger mycket mer än man tror - det har vi märkt! Använd en responsiv hemsida, då fler använder mobiltelefoner och det är enklare att navigera från sociala medier till webbplatsen.


Korpgluggens omdöme om Drupal som webbplattform:


+ Drupal är ett CMS som är gratis att använda.
+ Drupal har öppen källkod, så med lite koll på PHP har du i princip obegränsade möjligheter att skräddarsy din sida.
+ En stor användarbas, vilket gör att det finns tusentals färdiga insticksmoduler som ger bra funktionalitet och flexibilitet.
+ Att många använder Drupal gör också att det finns gott om tips, lösningar och forumdiskussioner på nätet.

- Kan vara ganska komplicerat att installera om du inte har väldigt god datorvana.
- Kräver viss expertis och kunskap i kodning och webbdesign om du vill bygga en sida med ett gott slutresultat.
- Du måste även skaffa en webbplats och ett domännamn, vilket kostar pengar.
- Det finns många betydligt enklare alternativ varav många redan är specialanpassade för idrottslag.

OBS! Korpgluggens omdöme rör inte lagets sida utan endast webbplattformen i sig.

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN