Hornryckarna: Gamla i gejmet, nya på nätet

Av Carlis Fridlund den 31 december 2015
Kategorier: Lagsport, Rinkbandy


Vi avslutar året med en hälsning från Korpen Stockholms förmodligen äldsta aktiva klubb – rinkbandylaget Hornryckarna.

Korpgluggen har under 2015 som bekant gjort en djupdykning bland den uppsjö av webblösningar som finns tillgängliga för korplag. Innan vi fortsätter artikelserien under 2016 passar det bra att avsluta året med en hälsning från Hornryckarna, som exemplifierar hur man både kan förenkla ha roligt och få nya fans med hjälp av en lagsida.

Hornryckarna gjorde sin första seriesäsong så tidigt som 1970. Laget grundades av ett gäng cyklister i gymnasieåldern och namnet Hornryckarna kom av ett smeknamn för tävlingscyklister, där man syftar på de bockhornsliknande cykelstyrena. Tanken var att hålla igång under vinterhalvåret på ett mer stimulerande sätt än att bara sitta i källaren och trampa motionscykel. Valet föll på rinkbandy, eller hockeybockey som det kallades på den tiden. Resten är, som det heter, historia.

Med 45 år på nacken är Hornryckarna utan tvekan ett av Korpens äldsta aktiva korplag, ett faktum som givit dem hederspris vid en ceremoni på Stadshuset. Men trots detta var det något helt annat som fick lagledaren Micke Nordin att höra av sig till Korpens kansli denna gång. För trots sin långa föreningsepok var det först nyligen som Hornryckarna skaffade sig en webbsida. En sida som till lagets egen stora förvåning vunnit en relativt stor och trogen supporterskara! Micke Nordin berättar:

– Det började med att jag skrev ett referat efter varje match som till en skickades ut per mejl till alla spelarna. Referaten innehöll väl en viss sarkastisk och ironisk ton och uppskattades så till den grad att en del arbetskollegor ville läsa dem också. Därefter skapades det en facebookgrupp riktad till Hornryckarna och tilltänkta spelare. En gångar vart ett matchreferat försenat och då kom ett mejl från en i facebookgruppen: ”Blir det inget referat idag? Har ju suttit och väntat hela dagen!”

Som nytillträdd lagledare upplevde Micke även problem med att få in svar på matchkallelse per mail och när det dessutom började tjatas om att laget borde ha en intern poängliga började han se sig om efter en webblösning.

– Av en slump fastnade jag på på laget.se. Där gavs du möjlighet att namnge din trupp, föra poäng, skriva referat och framförallt kalla spelare via en väldigt smart sms-tjänst. Och det var väl först där man såg omfattningen av matchreferatens popularitet. På ett och ett halvt år så har vi haft över 2500 besökare Och då ska man ha i åtanke att det är en kort säsong på tio matcher. Dessutom är vi ju en rinkbandyförening…

– Matchreferaten har fått såpass stor spridning att vi tog oss upp i besökstoppenpå laget.se’s. Utav tusentals registrerade föreningar i Stockholms län placerade sig Hornryckarna på besöksplats nummer åtta! Då pratar vi alltså aktiva fotbolls-, innebandy- och ishockeyföreningar och så vidare, berättar Micke och fortsätter:

– Vi är självklart överraskade, stolta och extremt förvånade över detta men jag vill också rekommendera alla lagledare att skaffa en lagsida! Det kan vara lite pilligt och lite klurigt i början innan man kommit fram till hur det fungerar, men sidan har verkligen förenklat mitt liv som lagledare. Det skulle som vara kul om fler rinkbandylag registrerade sig så man kunde bygga broar, pika varandra på ett vänskapligt och respektfullt sätt, eller helt enkelt bara skriva om matcherna.

– Sist men inte minst; ett tips om hur man ska få föreningen att leva vidare är väl att tänka ”personlighet och kemi” istället för ”grym spelare”. Alla får vara med så länge de själva tycker att det är kuI och idag har vi tre spelare i sextioårsåldern, avslutar Micke.


Med detta vill vi som jobbar på Korpgluggen och Korpen Stockholm passa på att önska alla ett gott nytt år. Vi ses 2016!

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN