Unite Stockholm nominerade till Årets korplag

Av Carlis Fridlund den 10 mars 2016
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Lagsport


Nu är det dags att nominera Årets korplag 2016! Årets korplag är en hedersutmärkelse som tillfaller det lag som bäst utmärker sig som goda ambassadörer för Korpen. I år läggs extra fokus på de lag som visar ett stort hjärta och ett samhällsengagemang utöver det vanliga, en beskrivning som passar bra in på Unite Stockholm!

Unite Stockholm startades hösten 2015 av Oskar Månsson tillsammans med vännerna Josefine Engdahl, David B Larsson och Maria Rehnvall som en reaktion på det oroliga världsläget och polariserade debattklimatet. Oskar jobbar till vardags som journalist på fotbollsmagasinet Offside så det var knappast en slump att han valde att engagera sig genom fotbollen.
– David och jag har alltid levt med fotbollen. Som fotbollsjournalister och före detta spelare kändes det som världens mest naturliga sak att dra igång. För egen del har jag länge varit frustrerad över utvecklingen och känt att jag vill bidra med något konkret. Jag tror att mina vänner i föreningen kände något liknande. Unite Stockholm är en ideell förening där vi vill erbjuda asylsökande ungdomar fritidsaktiviteter, just nu i form av fotboll, som en sorts frizon i vardagen. På sikt vill vi också kunna hjälpa till i integrationsprocessen på olika sätt, berättar Oskar.

Hur kom det sig att ni valde att spela i Korpen?
– Vi hade redan ett jättebra samarbete med Korpen, plus att vi själva spelat i Korpen i en massa sammanhang genom åren, vet hur kul det är och hur bra det funkar.


Hur har det gått för Unite Stockholm sedan starten?
– Vi har fått ett oerhört gensvar! Vi lever enbart på bidrag men har fått massor av hjälp av privatpersoner och olika organisationer. Stockholms sportjournalistklubb har bidragit med utrusning, ett tysk fotbollslag har skickat fotbollsdräkter, Internationella bekantskaper har lånat ut lokaler till olika möten och så har förstås Korpen Stockholm varit väldigt behjälpliga med både hallhyra för träning och anmälningsavgift till serien där vi nu har ett lag.

– Varje vecka har vi 35-40 ungdomar som tränar och spelar fotboll med oss. Det är en otrolig utveckling. Vår verksamhet har blivit så populär att vi dessvärre varit tvungna att neka ungdomar som vill vara med, vi har helt enkelt inte plats för stunden. Suget efter fotboll och en stunds avkoppling är uppenbarligen väldigt stort, så jag hoppas att fler kan tänka sig att starta upp liknande projekt. Vi i Unite Stockholm bistår gärna med tips. Om jag ska nämna något som vi inte lyckats lika bra med så är det att nå ut till tjejerna på asylboendena. Just nu jobbar vi hårt med att få med fler tjejer, berättar Oskar.

Vad tycker du har varit det roligast med att driva det här initiativet?

– Att se den personliga utvecklingen. Första gången var ungdomarna väldigt blyga och försiktiga, nuförtiden stormar de in i idrottshallarna med stora leenden. Vi har också ett troget gäng volontärer som hjälper till varje vecka. Där har vi också en härlig gemenskap.

– Killarna i laget har gjort oerhörda framsteg. Hur mycket de utvecklats som personer är svårt att mäta, men rent sportsligt tar vi steg för varje vecka. Nu senast förlorade vi med uddamålet mot laget som leder den högsta serien i södra Stockholm. Att vi, som låter alla våra spelare spela lika mycket och knappt hunnit träna på taktik, skulle kunna mäta oss med sådana lag kunde jag faktiskt inte drömma om. Vi fokuserar också mycket på att vi ska vara ett sportsligt lag som uppför sig väl, men det har kommit naturligt för nästan alla. För att vara ett gäng tonåringar är de oerhört skötsamma.


Vad skulle det betyda för Unite Stockholm om ni blev Årets korplag?
– Det skulle vara superkul för oss ledare, men framförallt för våra spelare. De är redan väldigt stolta över att ha ett eget lag. Personalen på boendena har berättat om hur killarna kan gå ut i snöslasket på kvällarna bara för att träna på positionsspelet till nästa match.Vill du nominera ditt lag eller några andra till Årets korplag? Läs mer här!

Övriga nominerade är:

P'tit Punch

Flyttfågeln FC

Mardrömselvan

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN