Flyttfågeln FC nominerade till Årets korplag

Av Carlis Fridlund den 03 april 2016
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Lagsport


Mer än 1600 lag deltar i Korpen Stockholms olika idrottsverksamheter, men bara ett kan bli Årets korplag! I år ligger fokus på de lag som visat samhällsengagemang i stort som smått. Erik Englund tog själv initiativet till Flyttfågeln FC som är nästa lag att nomineras till Årets korplag 2016.

Erik Englund är född och boende i Söderort, har ett bra jobb och spelar fotboll i Korpen. På så vis är han lik väldigt många andra aktiva i Korpen. Men till skillnad från den stora massan gick Erik från ord och tanke till handling då han kände hur allt fler, inklusive personer runtomkring honom, hakade på den invandrarfientliga linjen i samhälldebatten. Här berättar han öppenhjärtigt om hur korpfotbollslaget Flyttfågeln FC kom till.

– Jag tyckte att hela debatten var extremt snedvriden så jag ville bidra till något som kunde vara ett bra exempel. Allt kritiskt som skrevs kring invandringen och att SD drev debatten till något fullständigt absurt gjorde mig sjukt frustrerad. Jag ville göra något av frustrationen och stoppa den energin i något positivt istället. Det var det en söndagsmorgon då jag läste tidningen och bara fick nog! Jag började höra mig för vad jag kunde göra och landade idén om ett fotbollslag.

Hur kom det sig att det blev just fotboll?
– Fotboll är den perfekta nyckeln till integration. Vi pratar fyra olika modersmål i laget, men behöver inte kunna samma språk för det skapar ändå en gemenskap och att få sträva mot något tillsammans. Man behöver inte ens kunna spela fotboll, för man kan vara med ändå!

Varför valde ni spel i Korpen?
– Jag har ett annat korplag som heter LMTH, där vi har spelare av väldigt blandad kvalitet. Allt från bollrädda till Ronaldokvaliteter! Eftersom jag även har mitt andra lag i Korpen så var det ett självklart val. Det är rätt nivå för det här laget och det känns som att Korpens värderingar är desamma som vad jag själv har.

– Jag hörde först av mig till Henrik Teljfors på Korpen Stockholm och frågade om de kunde vara med och supporta på något vis. När jag fick positiv respons där ringde jag till Vårljus ungdomsboende i Farsta för att höra om det var ett gäng som var sugna på att spela fotboll, vilket det såklart var! Sedan åkte jag och hälsade på grabbarna för att presentera idén och se hur många som var pepp, vilket var nästan alla på boendet. Det var målvakten Saied som kom på namnet Flyttfågeln. Efter det så köpte jag in våra lagställ och skor till alla. Vi kompletterat laget med mig själv och Eddie Kone, som är föreståndare på ungdomsboendet. Allt det här skedde nog under tre veckors tid. Sen var det dags för första matchen!

– Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner, särskilt efter det att vi kommit med i olika tidningsartiklar. Jag hoppas att det inspirerat andra och att det kan hjälpa andra ungdomar i samma sits. Vi fick stöd av anmälningsavgiften från Korpen Stockholm och sedan fick vi rabatt på kläder och skor från Sportamore. Resten har jag lagt ut själv, men jag har även fått en del stöttning från polare och familj. Och jag hoppas jag att vi kan få fortsatt stöd längre fram när vi gör om Flyttfågeln till en förening.

Hur skulle du beskriva Flyttfågelns utveckling sedan starten?
– Från botten till toppen, nästan! De flesta av killarna har spelat fotboll förut men många har mest gjort det på gatan och aldrig i ett lag. Vi fick börja från scratch med att lära ut reglerna och försöka att inte spela klassisk klung-fotboll. Med ett antal raka torsk så såg det kämpigt ut ett tag men nu har vi fått upp tempot och plockat poäng i de flesta av våra senaste matcher. Utvecklingen är det roligaste! Delvis för att alla spelare har blivit bättre och att vissa har visat sig varit riktigt bollbegåvade, men såklart också att vi faktiskt har blivit ett lag.


Glädje i Flyttfågeln FC efter den historiska första segern!

Vad skulle det betyda för er om ni blev Årets korplag?
– Det skulle vara väldigt stort att få ta emot det! Inte minst för grabbarna som skulle göra det med en enorm stolthet, men såklart även för mig själv och Eddie som hållit i det här och kommer fortsätta resan med dem framåt. Det engagemang som de här killarna lägger ner på det här laget är otrolig och det har även skapat en liten fan base som följer oss. Sen tror jag även att det är grymt bra att lyfta fram goda exempel från privatpersoner och att det faktiskt gör stor skillnad. Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon!

Vill du nominera ditt lag eller några andra till Årets korplag? Läs mer här!


Övriga nominerade är:

Unite Stockholm

P'tit Punch

Mardrömselvan

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN