Mardrömselvan nominerade till Årets korplag

Av Carlis Fridlund den 10 april 2016
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Lagsport


Nu på onsdag avgörs vilka som blir Årets korplag 2016! I tävlingens sista skälvande sekunder kom Mardrömselvans nominering in och de sållar sig till de andra lagen som visar stort hjärta och samhällsengagemang utöver det vanliga.


I dagarna ska Korpen Stockholms allsmäktiga jury sätta sig och ta beslut om vilket tävlingsbidrag som tar hem den ärofyllda titeln Årets korplag! Fokus i år har varit på lag med ett samhällsengagemang. Till dem hör Mardrömselvan som ordnar fotbollsträningar för nyanlända flyktingar. Vi fick en intervju med Mardrömselvans Jon Edergren.

Hej Jon. Du och ditt lag Mardrömselvan har blivit nominerade till Årets korplag!
– Vad kul! Är nomineringen officiell?

Ja, eller den blir i alla fall det om du svarar på lite frågor om dig, ditt lag och ert samhällsengagemang.
– Okej. Jag heter Jon, är grafisk formgivare, har fru och två små barn och är nyss utflyttad från södermalm till Bagarmossen. Mardrömselvan startade 2007. De flesta av oss hade spelat en del fotboll som unga, men slutat ganska tidigt till förmån för musik och andra upptåg. Vi var några bekanta från Stockholm med några trådar till ett inflyttat gäng från Halmstad och Falkenberg.

– De två första säsongerna kantades av sportsliga motgångar men vi lyckades få fart på skutan efter några lyckade värvningar. Kulturarbetare som kunde spela boll på riktigt, typ. Sedan dess har vi tappat några från den ursprungliga truppen pga skador eller svårigheter med livspusslet, men värvat in duktiga spelare som lyft laget ytterligare ett snäpp.

– Det som i våra ögon kändes rätt unikt när vi startade var att vi lade ner extremt mycket energi på att fotografera spelarna, filma, blogga om och fotografera matcherna. Matchreferaten var ofta extremt detaljerade och kompletterades ofta med kommentarer och tips från profiler som Håkan Mild, Torsten Flinck eller Thomas Bodström. Under perioder har vi livesänt futsalmatcherna i morgonserien. Uppmätta publiksiffror snittade på sex personer och bestod av morgontrötta avhoppare och målvaktens föräldrar. De senaste säsongerna har bloggen legat lite i träda. Kanske plockar vi upp det igen i vår.


Vad var det som gjorde att ni tog steget till att engagera er i integration genom fotboll? 
– Under hösten 2015 förändrades samhällsklimatet rejält. Sverigedemokraterna blev större, men jag tycker nog att hela troll-grejen var läskigast. Att anonymiteten försvann och folk helt öppet började vräka ur sig saker som gick emot allt jag någonsin lärt mig om hur man är som medmänniska, eller som svensk för den delen.

– Det känns som att motståndet mot främlingsfientligheten har förts väldigt intellektuellt. Det har varit krönikörer, politiker och ledarskribenter som berättat hur fel SD har och tillsammans har de gett oss olika tips om hur rasism och trångsynthet ska bekämpas. Men skiten har bara växt.

– När Syrienkrisen blev värre och människor i min omgivning, oavsett politisk tillhörighet, började engagera sig genom att skicka pengar, starta fotbollslag, samla ihop madrasser och kläder till härbärgen eller till och med ta emot flyktingar i sina hem blev det tydligt att en positiv handling gör så extremt mycket mer nytta än att ge sig på sina meningsmotståndare. Varför lägga energi på dem? Vill trollen sitta där framför sina datorer och hata kan de väl få göra det. 

– Hursomhelst, när Korpen Stockholm arrangerade cupen för nyanlända i julas (Världsmästerskapet, red.anm.) var det så otroligt bra stämning och man kände en stark samhörighet med alla som var där. Men samtidigt blev det tydligt att det behövdes kontinuitet. Att alla svenskar som var på plats skulle fortsätta med sina respektive lag kommande vecka medans de nyanlända inte hade något att bygga vidare på kändes lite sorgligt. Jag kollade med lagkamraterna hur många som var intresserade ifall Korpen kunde hitta en överbliven halltid. Det tog ett par dagar sedan var det klart. Flyktingarna fick vi kontakt med genom nätverket Internationella Bekantskaper och eldsjälen Andreas Bjunér.

Hur har det gått sedan?
– Hittills har det blivit enormt bra. Vi är 15-25 varje gång och brukar dela upp oss i 3-4 lag. Det blir många intensiva 5-minutersmatcher under 2,5 timmars halltid. 

– En del av flyktingarna är bra på svenska och andra kan nästan ingenting. Men sakta men säkert lär vi känna varandra. Min Facebookfeed börjar fyllas med statusuppdateringar på farsi och arabiska och det är just nu ett överflöd av selfies från 16-åriga grabbar men det är en del av charmen. Just nu är jag engagerad i att hitta en ”riktig” klubb till en kille som spelat på hög nivå i Libanon.

Vad händer framöver?
– Nu är det fullt fokus på Mardrömselvans sommarsäsong och samtidigt drar vi igång ett lag med afghanska, eritreanska, somaliska, irakiska och svenska spelare. Inter United är arbetsnamnet. Hoppas kunna träna en gång i veckan parallellt med Korpens seriesystem.

Varför ska Mardrömselvan bli årets Korplag?
– Ärligt talat, jag är sjukt tacksam för nomineringen och glad att Korpen och andra uppskattar och belyser det positiva engagemang som pågår runt om i landet. Sen spelar det ingen roll för mig om vi eller något annat lag vinner. Vi gör det här i första hand för att vi tycker att det är kul. 

Övriga nominerade är:

Unite Stockholm

P'tit Punch

Flyttfågeln FC

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN