”Jag gör det här för att det är roligt”

Av Carlis Fridlund den 13 oktober 2016
Kategorier: Fotboll, Innefotboll, Lagsport


Kvinnor har länge varit underrepresenterade inom domarkåren, något som fick Korpen Stockholm att 2015 dra igång en satsning på att locka fler tjejer att bli domare. Många av dem som kände sig kallade var själva aktiva fotbollsspelare. Helena Nordlöf tillhör den första kullen av nya kvinnliga domare som nu har hunnit prova vingarna under ett drygt års tid.

Helena Nordlöf inväntar tecken från målvakterna, kontrollerar klockan ännu en gång och blåser därefter igång toppmötet i Mix Söder division 2 mellan Visma United och In Skjut Ut Slut. Det kompakta mörker som omgärdar Hagsätras strålkastarupplysta fotbollsplaner påminner oss om hösten, men trots det är temperaturen fortfarande behagligt sensommarlik. 

Till vardags jobbar Helena på förskola, men har precis avslutat en utbildning till idrottspedagog. Hon gör ingen hemlighet av att det är inom idrotten och i första hand fotbollen hennes framtid ska ligga.

– Jag har hållit på med fotboll i alla former sedan jag var 8 år, har spelat på hög nivå, varit tränare och lagledare. Att vara domare är ännu ett sätt för mig att få vara på den plats där jag mår bäst, på fotbollsplanen. Jag träffar massor av trevliga människor, får motion, får vara på plats där det händer och följa människor som liksom jag älskar fotboll.

Helena har dömt i Korpen lite drygt ett år och var en av de första som nappade på Korpen Stockholms kampanj för att rekrytera fler kvinnliga domare.
– Men jag tog faktiskt domarlicens när jag var yngre och dömde en hel del sjumanna då. Jag fick förfrågan från Korpen när de skulle göra den här satsningen på tjejer och tänkte att jag kan ju i alla fall gå dit och se vad det innebär. Och på den vägen är det. Själva utbildningen hölls av Ola Wållringer och var väldigt informativ. Sedan följer han upp efteråt hur det går, kommer och tittar på matcher och ger feedback.

Ola Wållringer dömer fotboll i alltifrån SvFF division 2 till Korpen och börjar sitt sjätte år som huvuddomare i bandyallsvenskan, samt dömer rinkbandy i Korpen. Dessutom jobbar han som domarcoach både i Stockholms Fotbollsförbund och i Korpen Stockholm och har hållit i utbildningen av Helena och de andra kvinnliga domarna.


– Jag har 25 års erfarenhet av att döma och tusentals fotbolls- och bandymatcher i bagaget. Detta är såklart en stor fördel när man kliver in oavsett nivå, men ställer också krav på en att hela tiden vara uppdaterad, engagerad och fokuserad på uppgiften, säger Ola.

– Jag kan såklart slå av på tempot i en korpmatch, men fokus på uppgiften är densamma. Du måste ha ett starkt psyke för att orka med domaryrket vecka efter vecka. Misstag kan du lära av och ta med dig, men du får inte ta för lång tid för reflektion. Du måste hela tiden ställa om och förbereda dig för nästa uppgift på alla sätt och vis. Misstag kommer du att göra, men det går dock att göra perfekta matcher vilket är en grym tillfredsställelse. Rutinerade domare gör också fel, men de minimeras med god regelkunskap och goda förberedelser.

– Den domarsatsning Korpen Stockholm har gjort på damer ligger rätt i tiden och är ett naturligt sätt att utveckla Korpen som idag är en gigantisk verksamhet för både unga och gamla. Domarutbildningen ställer höga krav på regelkännedom och du ska helst ha goda förkunskaper, gärna som spelare. Du måste ha lite känsla för spel och vad som är motionsidrott. Men glädjen och ambassadörskapet för Korpen går som en röd tråd igenom utbildningen. Det bör finnas utrymme för ett och annat leende. Men du ska alltid hålla sig till regelboken, ha den som en ram och aldrig hitta på egna regler, säger Ola bestämt.

– Vi har också lagt mycket fokus på bestraffningstrappan. Vad är gult och vad är rött kort? Terminologi som vårdslöst och våldsamt och skillnaden mellan dessa. Efter avklarade kursmoment blir det provdömningar med coach kanske 1-4 gånger med coachtalk och utvärdering med coachrapport. Jag tittar på att domaren verkligen kan reglerna och håller matchen inom regelboken. Är det schyssta tag? Varför blir det grinigt på planen? Varför missade domaren en kapning av spelare utanför spelplanen? Det finns mycket du kan utvärdera och ge återkoppling på efter ett par korpmatcher. Ett mycket vanligt misstag är att som domare inte vara tydlig med vad som gäller, vilket lätt orsakar irritation på planen, inte minst i Korpen.

– Som domare måste du gilla att stå i centrum och aldrig ge avkall på att ta obekväma beslut när det behövs. Det krävs mod för att lösa dessa uppgifter. Det svåraste när du börjar som domare är att ta för dig på planen, att vara en matchledare och släppa på din egen stress och nervositet. Till en början är det svårt att vara social och kommunikativ under match, även för den som är det till vardags. Jag hade det själv svårt och blev lätt stressad när jag som 18 åring dömde veteraner, till exempel. Så fort du känner stressen komma blir det lätt att du tar felbeslut. Idag är en det en underbar känsla att som erfaren matchledare inte bli nervig bara för att det är slutminuter i ett allsvenskt toppmöte i bandy och det står 3-3. Jag njuter av det hela istället. Men vägen dit är förstås lång, avslutar Ola.
             
Det märks att det är två topplag med många duktiga spelare som möts på Hagsätra IP denna afton. Efter en försiktig inledning höjs tempot och In Skjut Ut Slut skapar de första farligheterna. Det slår mig att Helena rör sig mycket på planen. När spelarna springer, springer hon, vilket gör att hon oftast är nära de situationer som uppstår.
– En bra domare ska vara aktiv på planen, röra sig och visa att han eller hon faktiskt vill vara där. Det värsta jag vet är domare som står still på planen men sedan anser att de ser allt, det köper jag inte. Vara trevlig, kommunikativ och glad, det kommer man långt med i alla sociala sammanhang, säger Helena.


– När jag började döma var jag först och främst rädd för att misslyckas. Jag är en sån otrolig tävlingsmänniska och ger jag mig in i något så gör jag det alltid till hundra procent. Först hade jag jättesvårt för att ta kritik och det är verkligen ingen bra egenskap som domare, men den tävlingsinstinkten jag har driver mig och gör mig också bättre hela tiden. Jag tävlar alltid med mig själv om att göra en så prickfri match som möjligt, men det är nästintill omöjligt att göra det. Vad du som spelare kanske inte förstår är att i en situation kan det räcka om en spelare springer förbi i just det ögonblick som bollen går ut och skymmer synfältet för mig. Eller vid ett motlägg där knappt spelarna vet som var sist på bollen. Jag kan rabbla upp massor av situationer som gör det svårt som domare. Fotboll är en bedömningssport och det måste man förstå både som domare och spelare.


Henrik Teljfors nämns allt som oftast med prefixet Fotbollsgeneralen och har lett Korpen Stockholms fotbollssektion i lite drygt ett decennium. För honom var satsningen för att locka fler kvinnliga domare till korpfotbollen del av ett större och fortgående projekt.
– Korpfotboll har alltid varit en mansdominerad idrott och detta ville vi göra något åt. Första steget var att för en gångs skull ge damerna de bästa planerna och speltiderna och steg två att se till att öka antalet kvinnliga domare som länge varit pinsamt lågt. Av totalt närmare hundra fotbollsdomare har bara tre varit kvinnor men tack vare denna satsning har vi höjt den siffran till fjorton. Det är fortfarande alldeles för få, men en bra början. Satsningen på kvinnliga domare fortsätter även över 2017 med en innefotbollsutbildning i november och en utefotbollsutbildning i april. Vi kommer även göra samma satsning i innebandyn inom kort, berättar Henrik om projektet som hittills fått ett mycket bra mottagande.
– Det har varit väldigt positiva kommentarer överlag, både bland de som har gått utbildningen och bland fotbollslagen. Några av de nya domarna har dessutom med framgång dömt herrserier vilket är extra roligt. Det är väldigt ovanligt i fotbollen att kvinnor dömer män. Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet så att fler tjejer som spelar fotboll hos oss ser att en faktiskt kan bli domare och att vi tvättar bort bilden av att en domare är en man, säger Henrik förhoppningsfullt.

Tyvärr har kvinnor som dömer fotboll på de flesta nivåer fortfarande ett glastak av fördomar att spräcka. Även Helena känner att hon ibland får ett annat bemötande just för att hon är tjej.
– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte är så. Självklart kan jag se och möta en viss skepsis när jag ska döma herrar till exempel. Men det är också otroligt skönt att överbevisa dem. Jag har fått enormt mycket beröm efter dessa matcher, precis som att de är förvånade att en tjej faktiskt kan fotbollsregler, vågar blåsa frispark eller straffar och dessutom inte är rädd. Jag dömde herrar Elit härom dagen och under matchen var det ganska hetsig stämning mellan lagen. Duktiga fotbollsspelare med mycket vilja. Jag tänker att shit, vad de gnäller! De måste tycka att jag är den sämsta domaren de haft. Men efter matchen kommer flera killar fram och berömmer min insats varav en säger ”Du är fan den bästa domaren vi har haft!”
”Va? Ni som gnällde så”, säger jag och skrattar.
”Det här var ingenting mot hur vi låter i vanliga fall” säger de då. En vinst för mig naturligtvis, men samtidigt tänkte jag att stackars domare som har dem i vanliga fall då.

Helena blåser för full tid och Visma United vinner med matchens enda mål efter ett sent avgörande. Naturligtvis stor glädje hos segrarna medan bitterheten är desto mer påtaglig hos motståndarna som bland annat missade en straff i den andra halvleken. Efter lagens avtackning tar sig Helena tid att prata med några av spelarna i båda lagen, bland andra Vismaspelaren Edita Starcevic som berömmer kvällens domare.
– Helena är en av de bästa domare jag haft. Och jag har ändå spelat i Korpen i en sex, sju år. Hon är alltid med i spelet och nära situationerna och det märks att hon har spelat mycket fotboll själv, säger Edita.


Visma United går med segern upp på samma poäng som In Skjut Ut Slut, ett av tre lag på samma poäng i tabelltoppen inför seriens avslutning. För Helena återstår bara halvannan minut innan det är dags att blåsa avspark i nästa match.
– Jag gör det här för att det är roligt och jag hoppas att lagen också känner det, att jag är här för att jag tycker att det är kul. Jag vill inte att spelarna ska se det som jag emot dem, utan att jag är där för att de ska få en så bra upplevelse av matchen de spelar som möjligt. Och att jag alltid gör mitt bästa för att uppnå de förväntningar de ska ha på en domare.

– Det finns absolut en hel del jag måste förbättra som domare, men jag känner också att jag har utvecklats enormt under det här året. Idag har jag ett självförtroende och är inte alls rädd för kritik på samma sätt. Det finns alltid saker att förbättra, och det gör jag bäst genom att döma fler och svårare matcher.

Helena Nordlöf inväntar tecken från målvakterna, kontrollerar klockan ännu en gång och blåser igång nästa match.


Se, hör och läs mer om Korpen Stockholms satsning på kvinnliga domare här

 

 

Lägg till kommentar

OM KORPGLUGGEN

En nyhetssajt som i reportageform ger inblickar i Korpen Stockholms verksamheter. Här kan du läsa om olika idrotter, företagsevenemang och gruppträningsaktiviteter samt följa korplag, domare, anställda och ledare som är aktiva i Korpen Stockholm.

FACEBOOK

TWITTER

KORPEN STHLM

 

 

 

 

ADMIN